Școala Gimnazială „Constantin Blănaru”
Cornu Luncii​

Evenimente

Porți deschise peste Prut

Cea de-a treia întâlnire în cadrul proiectului ,,Porți deschise peste Prut” a avut loc la București, în perioada 27-29 octombrie 2023. Au participat cadre didactice de la unitățile de învățământ partenere, însoțite de directorii acestora: Liceul Teoretic ,,Ion Luca Caragiale” Orhei, Republica Moldova, Colegiul Național ,,Grigore Moisil” și Școala Gimnazială ,,Alexandru Ciucurencu” din municipiul Tulcea, Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii și Școala Gimnazială Băișești din județul Suceava. Cadrele didactice din județul Suceava au fost însoțite de d-l primar al comunei Cornu Luncii, ing. Gheorghe Fron, liantul partenerilor din acest proiect.

Agenda acestei reuniuni a fost una bogată, densă și plină de surprize plăcute: vizite la Parlamentul României, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național al satului ,,Dimitrie Gusti”, Teatrul ”Elisabeta” și la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica, Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de  Inginerie industrială și robotică. Aceste trei zile petrecute în capitala României au fost un bun prilej pentru parteneri să discute și să finalizeze proiectul aflat în desfășurare, proiect ce vizează creșterea calității actului didactic prin promovarea învățării colaborative și a promovării exemplelor de bună practică.

Întâlnirea valoroasă de la București a fost posibilă cu sprijinul deputaților George Șoldan și Eugen Bejinaru, a conducerii Universității Politehnice București reprezentată prin  domnul Gabriel Petrea, a administrației, reprezentată prin doamna Alina Sandu, Șef Birou Relații cu Liceele, și voluntarilor implicați. Cadrele didactice participante mulțumesc tuturor pentru implicare, susținerea demersurilor educative de importanță locală și națională, ospitalitatea de care a dat dovadă gazda noastră, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica și pentru momentele de neuitat de care s-au bucurat din plin pe parcursul acestor zile.

Mulțumim partenerilor și colaboratorilor!

Și a mai trecut un an… școlar!

16 iunie a însemnat sfârșitul anului școlar 2022-2023.

A fost un an în care am vorbit despre aceeași responsabilitate specifică școlii, despre aceeași seriozitate pe care o implică viața de elev, de cadru didactic, de părinte, despre aceeași dăruire pe care trebuie să o avem cu toții pentru a culege roade frumoase. A fost un an în care am descoperit încă o dată că ambiția, consecvența și atitudinea pozitivă ne ajută să fim mai buni: elevi mai buni, colegi mai buni, profesori mai buni, părinți mai buni. A fost un an în care am învățat că provocările fac parte din viața noastră, că de noi depinde culoarea lentilelor prin care privim viața!

Vacanță plăcută, dragi elevi! 

Vivat academia!

De 1 iunie am sărbătorit Ziua Internațională a Copilului, dar și o reușită a copilăriei: absolvirea gimnaziului.

Elevii claselor a VIII-a și-au luat rămas bun de la domnii diriginți, de la cadrele didactice, de la colegii din școală și au înmânat celor din clasa a VII-a Cheia succesului. Momente pline de emoție, învățătură și nostalgie, clipe care vor reprezenta în curând plăcute amintiri…

Felicitări, absolvenților!

Festivalul de poezie Ioan Grosaru 2023

De Ziua Eroilor ne cinstim eroii și ne aplecăm asupra trecutului pentru a ne recunoaşte şi pentru a ne înţelege valorile. Ne amintim ”de-ai noștri” din cântece, doine și versuri alese. Acesta este și motivul pentru care am ajuns la Ediția a V-a a festivalului: scriem versuri cu gândul la eroismul lor, la puterea lor de jertfă și de apreciere supremă a valorilor neamului.

Anul acesta a fost un an bogat, în versuri și premii, pentru că am revenit după 3 ani de absență. Toți participanții au arătat în creațiile lor că dragostea de neam, de patrie, de istorie scoate la lumină sufletul unui roman adevărat. Au fost patru Premii speciale, nouă Premii I, treisprezece Premii II și unsprezece Premii III, pentru care mulțumim Primăriei Cornu Luncii.  

Felicitări, dragi elevi! Felicitări, dragi profesori coordonatori!

Premiu special

Premiul I

Premiul II

Premiul III

Cinste eroilor!

De Batalionul 32 Cercetare și Supraveghere ”Mircea” – Timișoara ne leagă un nume: Ioan Grosaru. Acesta este și motivul pentru care am răspuns invitației de a participa cu un grup de 12 elevi de la Școala Primară ”Ioan Grosaru” Păiseni, coordonat de domnii profesori Acasandrei Mircea și Apreutesei Cătălin, la aniversarea de 140 de ani de la înființarea batalionului.

Astfel, pe 31 martie ne-am aflat la Timișoara, însoțiți de domnul primar al comunei Cornu Luncii, Gheorghe Fron, reprezentanți ai Filialei Suceava a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, gl. (r) Ioan Burlui, col. (r) Nicolae Niga, col. Constantin Crăciun, plt. adj. (r) Sorin Chiriac, m.m. (r) Dumitru Davidel, Narcisa Ciuhan, fostă elevă a școlii noastre, Alexandru Norocel, elev în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare, membrii fanfarei ”Lunca Moldovei”, coordonată de domnul Ionuț Cozma, și de sora eroului, Teodora Costache.

Pentru început, am depus o coroană la monumentul din curtea batalionului închinat lui Ioan Grosaru, ucis în 2007, în Irak, și lui Ioan Lucian Leuștean, ucis în 2012, în Afganistan. Am dorit ca prin gestul nostru să prețuim jertfa pe care acești eroi au făcut-o fără să stea o secundă în cumpănă. Cinste lor!

Ziua a continuat cu participarea la programul activităților zilei aniversare, acolo unde am prezentat un moment artistic apreciat de participanți și invitați. 

Mulțumim ”Scorpionilor Galbeni” pentru invitație și pentru dorința de a menține legătura cu cei ce îl cinstesc la fel de mult ca și ei pe ”Grosi”! Pentru tine…

O clipă și un gând

Cu gust amar,

Amar, de pământ,

Ne despart și atât,

Doar atât, și-ncă o clipă.

Tic-tac bate ceasul!

Sau poate e mina

Ce viața ți-a smuls

Din pieptul cel tânăr,

Din trupul de ”vultur”.

Un vuiet izbește blindatul!

Durere și foc.

”Chemare din necunoscut”.

Plecare.

”Vulturul” e ”Pasărea de ceară”

Pornită pe ”Cărări stelare”

Către răsărit

Sau, poate,

Către locul în care

Eroii devin și poeți. (Maria Verdeș)

Prima Unire – Mica Unire

Concursul de istorie ”Cum a schimbat Alexandru Ioan Cuza cursul istoriei?” a marcat în școala noastră ziua de 24 Ianuarie. Propunătorul și moderatorul acestei ample activități, domnul profesor Petrișor Iacob, a ținut să promoveze prin intermediul întrebărilor rolul și importanța cunoașterii trecutului în înțelegerea și anticiparea viitorului. Proba teoretică a fost completată de cea artistică, momente pe care juriul le-a evaluat pentru a numi câștigătorii.

Felicitări tuturor!

Activitatea s-a încheiat cu Hora Unirii la Panteonul Eroilor Comunei Cornu Luncii.

La mulți ani, români!

Eminescu e bucurie pentru noi!

La Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, Ziua Culturii Naționale s-a transformat în Săptămâna Culturii Naționale, Elevii participanți la concursul de recitare de poezie eminesciană cuprins în planul de activități al proiectului educativ ”Bucuria trăirii”, propus și coordonat de doamna profesor Maria Verdeș, au fost premiați și apreciați de colegi, cadre didactice și, acum, de dumneavoastră. 

Felicitări!

Ziua Culturii Naționale – 2023

15 ianuarie 2023, zi importantă pentru cultura națională, pentru cei care simt și trăiesc poezia eminesciană într-un fel aparte. Nu era posibil ca această zi să nu fie marcată de elevii școlii noastre prin activități specifice, precum audiții, ateliere de lectură, expoziții.

Eminescu e în noi, în felul nostru de a privi lumea, de a iubi natura, de a ne regăsi în povești universale de iubire, de a străbate necunoscutul pentru a ajunge la sufletul nostru. Poezia lui înseamnă spirit românesc, dăruire și patos. Eminescu înseamnă sărbătoare.

Cerc pedagogic al învățătorilor de la clasa simultan

Pe 25.11.2022, Școala GimnazialăIeremia Valahul” Sasca Mare a fost gazda Cercului Pedagogic al învățătorilor de la clasa simultan,  pe zona B Fălticeni. Lecția demonstrativă cu tema ”Formarea competențelor STEAM în ciclul primar” a fost susținută de domnul profesor Busuioc Corneliu-Constantin la nivelul claselor I-III. Participanții au apreciat abordarea propusă, au dezbătut aspect ale temei aflate în discuție, au schimbat idei și opinii de specialitate.

Felicitări tuturor!

Cerc pedagogic Educație tehnologică și aplicații practice

Pe 15.11.2022, Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii a fost gazda Cercului Pedagogic pentru disciplina Educație tehnologică și aplicații practice, pe zona Fălticeni. Lecția demonstrativă a fost susținută de doamna profesor Munteanu Georgeta și de  elevii clasei a VI-a A, care au construit o machetă a localității.

Felicitări!

Ziua recoltei

Elevi și profesori ai Școlii Gimnaziale cu PJ ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii (structurile ”Ieremia Valahul“ Sasca Mare și ”Ioan Grosaru” Păiseni) au participat la festivalul Ziua Recoltei organizat de Satul românesc de altădată cu sprijinul Primăriei Cornu Luncii. Scopul activității a fost acela de a promova valoarea produselor tradiționale, de a valoriza îndeletnicirile culinare ale elevilor școlii.

La standul școlii au fost expuse produse ambalate original, produse realizate de mămici cu sprijinul copiilor, dar și preparate pregătite de cadrele didactice. Cumpărătorii au avut ce și de unde să aleagă, deoarece gama de produse a fost variată și extrem de atrăgătoare. Din oferta de produse tradiționale, specifice acestui anotimp nu au lipsit compotul, dulceața, gemurile, siropurile de fructe, zacusca, salata de bureți pentru iarnă, gogoșari și legume în oțet.

Felicitări!

Phihologul de serviciu – activitate ”Te aud România” în Școala Gimnazială cu PJ  ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii

13 octombrie a însemnat o provocare pentru elevii claselor a VII-a și a VIII-a din școala noastră. La propunerea Fundației ”Te aud România”, aceștia au completat chestionare privind orientarea profesională, au primit seturi de informații utile pentru perioada importantă ce urmează să o traverseze.

Pe 31 octombrie au primit rezultatele chestionarelor, doamna psiholog având amabilitatea de a aduce explicații asupra tipurilor de personalitate, dar și asupra meseriilor identificate pentru fiecare tipar în parte.

A fost o activitate densă, abordată cu seriozitate de către viitorii absolvenți, care au înșeles că autocunoașterea reprezintă primul pas către un viitor mai bun.

Citindu-i Toamnei!

Sfârșit de octombrie, culori de toamnă, covor de frunze, dorințe de copii…

Elevii clasei a V-a B de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au dorit să citească Toamnei, așezați pe covorul fermecat al frunzelor multicolore, să simtă mângâierile timide ale soareleui abia ieșit din vălurile încețoșate, să se bucure de de lectură, natură, culoare. Doamna profesor Maria Verdeș a răspuns dorinței elevilor și a acceptat să împărtășească Toamnei ”Povestea ursului cafeniu” și să dezbată în brațele acesteia morala textului scris de Vladimir Colin.

Starea de bine se creează în școli!

,, Toamna văzută altfel”
Cu drag de condei , cu emoție de toamna, elevii clasei a III-a coordonați de prof. înv. primar Rusu Doina au reușit sa realizeze imagini și experiențe unice.
Felicitări piticii mei!

Ai venit … dragă toamnă …

,,Toamna este o simfonie, artă vie, în mii de culori.” (Valeria Mahok)

E octombrie în calendar… e toamnă autentică în grădini, în livezi, în păduri…Nici cel mai talentat pictor nu ar reuși să surprindă în culori perfecte această vibrație a naturii…arămie, aurie, fermecată…

Aceeași candoare de emoție și culoare a cuprins, înainte de venirea vacanței, și Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii. Provocările lansate de cadrele didactice, sub directa coordonare a domnișoarei profesoare Ududec Corina-Andreia, au fost diverse. Chiar de la începutul săptămânii, preșcolarii și elevii, mici și mari, au primit toamna în clasele lor, prin amenajarea ,,unui colțișor”, perfect armonizat în tonurile ei. Coșuri pline de roadele livezilor, bostani dolofani, frunze multicolore au prins contur în imaginația copiilor, alături de obiecte și decorațiuni tradiționale. Abilitățile sportive și artistice ale elevilor au fost puse la încercare în ziua de vineri, 21 octombrie 2022. Ei s-au întrecut în cursa dovleceilor, iar creativitatea și grația fetelor au fost promovate prin parada zânelor. În spatele coșurilor pline, a bunătăților de sezon și a costumelor ,,furate” din garderoba zânei ruginii, s-au ascuns truda și responsabilitatea părinților, parteneri nelipsiți din marea noastră familie. Misiunea juriului a fost destul de dificilă, dar cooperarea, colaborarea, prietenia și, nu în ultimul rând, OMENIA, au câștigat marele premiu.

Să avem parte, cu toții, de o toamnă fermecată!

A consemnat, prof. Irina Roxana Acatrinei

Nostalgia și culorile blânde ale anotimpului toamna ne-au stârnit interesul și curiozitatea de a colectiona intr-un spațiu al clasei din bogățiile Zânei Toamna . Coșuri bogat încărcate cu roade proaspăt culese aduc în sala de clasa bucurie, zâmbete și emoție.O activitate atractivă coordonată de prof. înv. primar Rusu Doina

Activități ale Școlii Gimnaziale Constantin Blanaru Cornu Luncii în cadrul proiectului European School Sport Day

#BeActive#ESSD2022

SPORTUL ÎN SĂRBĂTOARE

   În data de 30.09.2022,in școala noastră s-a desfăsurat activitatea SPORTUL ÎN SĂRBĂTOARE,care face parte din proiectul ”EUROPEAN SCHOOL SPORT DAY”2022, proiect in cadrul căruia au participat 600 de școli din majoritatea  țărilor europene.

Activitatea s-a desfășurat pe terenul de sport, timp de 120 minute si au participat toti  elevii scolii noastre,precum si cadre didactice.

   Am avut ca obiectiv:celebrarea sportului,a mișcarii si a bucuriei de a ieși in natură.

    Copii fiind, nu putem celebra mai bine sportul, decât prin JOACĂ.

     Astfel am organizat activitati sportive sub forma parcursurilor aplicative,ștafete,jocuri de miscare si nelipsitele jocuri sportive.

Prof.Sveduneac Mirela

Prof.Vărzaru Eduard

Excursie cu elevii de la ciclul primar de la Școala Gimnazială Constantin Blanaru Cornu Luncii și Școala Gimnazială Ieremia Valahul Sasca Mare 11 iunie 2022

https://scoalaconstantinblanaru.ro/wp-content/uploads/2022/08/EXCURSIE-11IUNIE-2022_compressed.pdf

Ziua Internațională a Francofoniei la Școala Gimnazială CONSTANTIN BLANARU Cornu Luncii

Mărțișorul, simbolul primăverii

Toți elevii, cu mic cu mare, sărbătorim Ziua Mondială a Apei – 22 martie 2022 – la Școala Gimnazială ,,Ieremia Valahul” Sasca Mare

ALEX MATEEVICI ȘI DEFINIȚIA POETICĂ A LIMBII ROMÂNE

Pe 27 martie 2022, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au sărbătorit 134 de ani de la nașterea lui Alex Mateevici, cel despre care George Călinescu spunea că a dat ”o nouă definiție poetică limbii române”.

Sub coordonarea doamnei profesor Maria Verdeș, elevii au transformat strofele poeziei ”Limba noastră” în tablouri sugestive prin care au încercat să transmită aceeași dragoste și același respect față de limba strămoșească pe care le-au descoperit în versurile marelui poet.

POEZIA FERICIRII

Pe 21 martie 2022, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au sărbătorit Ziua Internațională a Poeziei scriind versuri despre fericire. De ce despre fericire? Pentru că ziua de 20 martie a fost dedicată acestei stări de bine pe care ne-o dorim cu toții. La propunerea doamnei profesor Maria Verdeș elevii au încercat o definiție în versuri a fericirii, iar rezultatele au scos la suprafață încercări absolut personale de a cuprinde în cuvinte un sentiment atât de intens.

Fiți fericiți, așadar!

ION CREANGĂ – ”Amintiri” în variantă actuală

Pe 1 martie 2022, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au sărbătorit 185 de ani de la nașterea lui Ion Creangă, cel care și-a transformat propriile amintiri în povești de viață din care fiecare cititor să învețe câte ceva.  ”Amintirile” lui au străbătut timpul și și-au păstrat puterea de a aduce zâmbete pe chipul celor care doresc să-l descopere și să-l redescopere pe mare scriitor humuleștean. Elevii coordonați de doamna profesor Maria Verdeș au surprins în lucrările lor esența câtorva episoade cunoscute din „Amintiri din copilărie”, dar și a altor texte semnate de Ion Creangă.

Felicitări!

BUCURII DE MĂRȚIȘOR

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au întâmpinat primăvara cu mărțișoare confecționate de ei. Sub îndrumarea doamnei profesor Maria Verdeș, au realizat nu numai o expoziție a clasei, ci și una ca parte integrantă a proiectului educativ ”Mărțișorul – simbolul primăverii”, desfășurat la nivel de școală. Câteva dintre aceste mici bucurii au fost dăruite persoanelor dragi, dar și celor care le-au ieșit în cale în încercarea lor de a celebra Mărțișorul.

O primăvară frumoasă pentru fiecare!

DRAGOBETE – POȘTAȘUL DRAGOSTEI

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au participat cu mare drag la activitățile aflate în desfășurătorul proiectului educativ ”Dragobete – poștașul dragostei”, coordonat de Școala Gimnazială ”Mihail Sadoveanu” Fălticeni. Sub îndrumarea doamnei profesor Maria Verdeș au realizat mesaje de Dragobete, pentru cei dragi și pentru toți cei care iubesc și se simt iubiți. O mare provocare a fost realizarea de păpuși care să îi reprezinte pe Dragobete și pe perechea acestuia. Rezultatele finale au fost apreciate, atât de către colegi, cât și de către inițiatorii proiectului.

Felicitări, poștași ai dragostei!

15 februarie 2022 – Ziua Națională a lecturii

Plăcerea lecturiiproiect educativ

Astăzi, de Ziua Națională a Lecturii, proiectul educativ ”Plăcerea lecturii”, propus și coordonat de către doamna profesor în învățământul primar Maria Verdeș, a ajuns la final. Activitățile propuse în cadrul proiectului au asigurat un parcurs frumos, incitant și benefic pentru formarea unei atitudini pozitive față de carte, de lectură, de literatură, în general. Prin activitățile derulate, elevii au fost provocați să-și manifeste interesul pentru lectura conștientă, aducătoare de cunoaștere și plăcere interioară, pentru exprimarea artistică a emoțiilor declanșate de actul lecturii, pentru filtrarea conținutului unei cărți prin propria personalitate pentru a simți seva lecturii până în cele mai nebănuite lăcașuri ale ființei lor.

Mulțumim pentru momentele frumoase petrecute împreună în preajma cărților preferate, printre afișe lucrate în culorile ”plăcerii lecturii” și cu dorința de a dărui o carte pentru a aduce o bucurie cuiva.

R.E.S.P.E.C.T. ÎN ȘCOALA MEA

            În fiecare an, la data de 30 ianuarie, se celebrează ,,Ziua Internaţională a Nonviolenței în școli’’.  Pentru a  sublinia opțiunea comună pentru o  viață școlară și socială bazată pe comunicare, toleranță și respect, elevii școlii noastre s-au implicat în activități de prevenire a fenomenului de violență, în perioada 25-31 ianuarie, în cadrul campaniei RESPECT, inițiate și desfășurate de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava.

            Campania județeană coordonată de profesor Tatian Vîntur, inspector școlar pentru educație permanentă, se desfășoară în fiecare an, din 2015, cu rezultate notabile, în toate școlile județului, urmărind prevenirea agresivității și violenței în mediul școlar, prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să se manifeste cu responsabilitate, să fie capabili să-și gestionaze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ, asertiv și nonviolent. Coordonatele campaniei – Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță –  sunt subsumate, în acest an, motto-ului: Fii bun ori de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil! (Dalai Lama)

            Violenţa umană este una din marile probleme ale societăţii contemporane. Exemple de tipuri de violenţă pot fi întâlnite zilnic, în spaţiul public şi privat, inclusiv în cel public instituţionalizat – în şcoală. Din dorinţa de a se afirma sau a se impune, copiii şi adolescenţii se manifestă violent, iar de cele mai multe ori anturajul dezvoltă între elevi spiritul competitiv, ce poate fi dus la extreme, apărând conflicte, unele chiar grave.  De asemenea, elevii de azi sunt din ce în ce mai expuşi fenomenului de ,,bullying”.

            Activitățile de prevenire a violenței s-au desfășurat, la Școala Gimnazială „Constantin Blănaru”, în cadrul proiectului educativ „Fii inteligent, nu violent!”, coordonat de profesor Ilisei Vasilica, responsabil al comisiei de prevenire și combatere a violenței din unitatea școlară. Coordonați de 22 cadre didactice (educatoare, învățătoare, diriginți, profesori), circa   65 de preșcolari,   63 elevi din ciclul primar și 142 elevi din cilul gimnazial din școala de centru și structurile arondate au participat, pe parcursul unei săptămâni, la activități școlare și extrașcolare diverse și interactive, vizând cele șapte componente ale campaniei.

            În cadrul atelierelor de lucru, elevii au înțeles că toate formele agresiunii în şcoli, de la îmbrânceli şi jigniri, vulgarităţi, intimidări fizice şi verbale, trebuie să dispară, iar toate relaţiile (elev-elev, elev-profesor, elev-părinte) trebuie să se dezvolte pe bază de armonie şi toleranţă continuă. Cele 19 activităţi desfășurate au inclus expunerea unor noţiuni generale despre violenţă, dezbaterea unor studii de caz, înțelegerea corectă și gestionarea emoțiilor, exersarea unor tehnici eficiente de comunicare, realizarea unor afișe și pliante cu mesaje împotriva violenţei. S-a urmărit dezvoltarea sensibilităţii elevului, a empatiei, prevenirea și combaterea în mediul școlar, promovarea atitudinii prietenoase, a armoniei şi a toleranţei continue, dezvoltarea unor abilități de comunicare, de lucru în echipă, formarea și dezvoltarea unei capacităţii de mediere a conflictelor spontane în şcoală şi în societate.

            Mesajele copiilor sunt elocvente: ne dorim o școală prietenoasă, convinși că ne putem remarca fără a face rău altora, amintindu-ne că violența este arma celor slabi, că agresivitatea apare atunci când inteligența cedează. Ca soluții viabile au fost propuse plantarea în fiecare clasă a celei mai alese flori: respectul, ce va fi hrănită de fiecare persoană cu iubire, prietenie, toleranță, acceptare, empatie, comunicare.

            Prin intermediul părinților, școala a transmis mai departe necesitatea unui efort comun de prevenție și combatere a comportamentelor agresive, nu doar în mediul educațional, ci și în cel familial și, mai ales, în cel social. Nonviolenţa în mediul școlar este marcată printr-o singură zi (30 ianuarie), însă mesajul ei trebuie să dureze şi să se manifeste permanent!

            Să fim mai buni, pentru o lume mai bună!

A consemnat coordonator de programe și proiecte educative, profesor Acatrinei Gheorghe

  ZIUA INTERNATIONALA A NONVIOLENTEI -activitate in cadrul campaniei R.E.S.P.E.C.T –

https://scoalaconstantinblanaru.ro/wp-content/uploads/2022/02/material-nonviolenta-site-Vasilica.doc

Elevii claselor I, a III-a și a IV-a de la Școala Gimnazială Ieremia Valahul Sasca Mare au încercat să transmită prin desenele lor că sunt împotriva VIOLENȚEI de orice fel.

  • “Violenţa este arma celor slabi.” – Mahatma Gandhi

O lume mai bună

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au creionat O lume mai bună, o lume în care violența să nu își găsească locul și oamenii să se simtă iubiți și prețuiți. Gândurile lor ne ajută să sperăm că există soluții pentru o lume a nonviolenței, în care respectul și acceptarea să creeze principii de valoare ale coexistenței.

Să fim mai buni pentru o lume mai bună!

În data de 27.01.2022 elevii clasei a VI-a B de la Scoala Gimnazială ”Constantin Blanaru”Cornu Luncii au sustinut o activiate in cadrul programului Săptamana Județeană a Nonviolenței in mediul școlar-Campania RESPECT       Sloganul dupa care ne-am ghidat in activitatea noastră : ”FII BUN ORI DE CÂTE ORI ESTE POSIBIL.ÎNTOTDEAUNA ESTE POSIBIL” -Dalai Lama!       

Prin activitatea noastră am scos în evidenta faptului că mediul școlar  ofera toate condițiile necesare bunei desfășurări ale activităților didactice, astfel încât ambianța educațională din cadrul școlii să fie una propice dezvoltării elevilor., formarii unei personalități armonioase, active și create, în concordanță cu cerinţele individuale şi sociale. 
Profesor îndrumător, SVEDUNEAC MIRELA

SĂPTĂMÂNA NONVIOLENȚEI   25-31 IANUARIE 2022

Campania R.E.S.P.E.C.T   , având  scopul de  prevenire a  agresivității și a  violenței prin exersarea unor comportamente și atitudini civilizate,s-a desfășurat și în acest an la Școala Gimnazială Ieremia Valahul Sasca Mare.

Elevii coordonați de diriginții lor au desfășurat următoarele activități:

-CUVINTELE RĂNESC!-clasa aVI-a

-MESAJUL MEU ANTIVIOLENȚĂ -clasa aVII-a

-IA ATITUDINE!-clasa aVIII-a.

24 IANUARIE 1859

,,Mica Unire” dăinuiește în sufletele noastre , momentul în care statul modern român a luat naștere. Pentru a nu ne uita rădăcinile și tradițiile și pentru a avea mereu vie memoria oamenilor care au fondat ceea ce a devenit mai târziu România, elevii  Școlii Gimnaziale,, Ieremia Valahul” Sasca Mare coordonați de cadrele didactice au realizat desene cu persoanje cheie ale acestui eveniment istoric, au realizat panouri cu lucrările lor și au intonat ”Hora Unirii” ce ne-a amintit de ziua de 24 ianuarie 1859 când incepea să se scrie istoria modernă a României.

Sărbătorind Mica Unire

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au marcat ziua de 24 Ianuarie în calendarul evenimentelor naționale prin activități dedicate Unirii Principatelor Române. Elevii, îndrumați de doamna profesor Maria Verdeș, au împletit culorile încărcate de istorie ale steagului românesc și au confecționat o cocardă pe care au purtat-o cu mândrie în hora Micii Uniri.

La mulți ani, români!

Să ne amintim cu drag de Eminescu – activitate dedicată marelui poet desfășurată la Școala Gimnazială ,,Ieremia Valahul” Sasca Mare.

Cu acest prilej, elevii claselor din ciclul primar ai Școlii Gimnaziale „Ieremia Valahul” Sasca Mare, și-au  aprofundat cunoștințele despre viața și opera marelui geniu.

Ziua Culturii Naționale

Omagiu marelui poet Mihai Eminescu

Ne întoarcem mereu la Eminescu pentru că poezia lui nu s-a învechit” (Eugen Simion)

        A devenit o tradiție ca în fiecare an, pe 15 ianuarie, să avem o zi dedicată lui Mihai Eminescu, în care să aducem un omagiu celui ce a fost „Luceafărul poeziei românești”.

       Cu acest prilej, elevii clasei a VII- a ai Școlii Gimnaziale „Constantin Blănaru” Cornu Luncii, și-au  aprofundat cunoștințele despre viața și opera marelui geniu.

        La finalul activității, elevii au primit câte un semn de carte sugestiv  pentru momentului desfășurat, astfel  încât își vor aduce aminte  de Marele Poet de fiecare dată când vor citi o carte.

Prof. coord. Albu Andreea

O clipă pentru Eminescuactivitate dedicata marelui poet Mihai Eminescu 15 ianuarie 2022

Explozii de emoții,

Mănunchiuri de valori,

Izvor de versuri pure,

Noian de rime-alese…

E unic Eminescu,

Sensibil, melancolic,

Celest în viziune,

Utopic în gândire!

Mihai Eminescu ne-a creat mii de clipe minunate dăruindu-ne o parte din sine prin versurile și proza sa.

Elevii și cadrele didactice de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au pregătit ”o clipă pentru Eminescu”, un moment prin care au încercat să-și arate prețuirea față de moștenirea inestimabilă pe care marele poet ne-a lăsat-o spre propovăduire. Activitatea a fost parte integrantă a proiectului educativ cu același titlu propus de biblioteca școlii și s-a concretizat prin realizarea unei expoziții cu lucrările înscrise la cele două secțiuni: portret și acrostih. Sub îndrumarea doamnelor și domnilor diriginți, a doamnelor profesor în învățământul primar și a doamnelor profesor de limba română, elevii au devenit autorii unor valoroase lucrări artistice și literare, fapt pentru care au fost recompensați cu diplome, dar și cu volume de poezii. Dintre participanți s-au remarcat Andreea Grigoraș, Ilaria Cora, Ana Maria Amarie, Alexia Jitaru, Andreea Jitaru, Ecaterina Lăzăroi, Sânziana Stănescu, Damian Niga, Daria Cora, Larisa Ifrim, Alessia Ianoș, Andi Târzuman, Elena Coroblean, Diana Pintilie.

Eminescu a fost și va fi o figură marcantă a Culturii Naționale, iar 15 Ianuarie o dată la care toată suflarea românească va gusta ”fericirea raiului ceresc” (Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!).

Ziua Națională a României este sărbătorită pe 1 decembrie, iar această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918. Acest eveniment important a fost marcat prin intonarea imnului și de către elevii claselor a V-a de la Școala Gimnaziala Constantin Blănaru Cornu Luncii Suceava. Aceștia au fost coordonați de către doamnele profesoare Ciobîcă Alina,Ilisei Vasilica și Ududec Corina.

La multi ani tuturor românilor!

https://scoalaconstantinblanaru.ro/wp-content/uploads/2021/12/WhatsApp-Video-2021-12-01-at-17.55.52.mp4

1 Decembrie – sărbătoarea sufletelor românești

La Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, elevii claselor pregătitoare, a II-a și a IV-a, coordonați de doamnele învățătoare Ștefania Grandl, Ionela Agavriloai și Maria Verdeș, au sărbătorit Ziua Națională a României cu sufletul, îndemânarea, creativitatea și priceperea fiecăruia.

La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Ziua Internațională a Drepturilor Copilului

Pe 20 noiembrie 2021, elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au învățat să gândească pozitiv pentru că au dreptul să se simtă bine în compania altora, dar și cu ei înșiși. La propunerea doamnei profesor Maria Verdeș au desfășurat  un exercițiu de autocunoaștere emoțională, de identificare a stărilor afective declanșate de anumite situații cotidiene și au înțeles că starea de bine începe cu ei, fiind un drept al lor.

În laboratorul toamnei

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii s-au bucurat de natura lunii octombrie, observând transformările din mediul înconjurător, explicând anumite aspecte ale acestora, constatând că toamna este un vast laborator în care ai posibilitatea să experimentezi, să înveți, dar să te și bucuri de copilărie.

Să vă bucurați de toamnă, să vă bucurați de voi!

ÎNVĂȚARE CU ÎNCURAJARE
Astăzi, 12.11.2021, școala noastră a avut onoarea de a găzdui activitatea de cerc pedagogic a Coordonatorilor de Programe și Proiecte Educative din zona Fălticeni, cu tema ,,Educație cu încurajare”
.

Sub deviza: ,,Copilul are nevoie de încurajare, la fel cum o plantă are nevoie de apă” (R. Dreikurs), s-au derulat prezentări teoretice și practice ale conceptelor: stare de bine, climat educațional, încredere în sine, dezvoltare socio-emoțională, comportamente prosociale, motivație pentru învățare. Cu acest prilej, a fost lansat un număr special al revistei CLIPA.A fost o bucurie să avem alături de noi oameni minunați, plini de lumină, din tot județul. Cei mai de seamă au fost reprezentanții ISJ Suceava, d-na inspector Tatiana Vîntur și d-na inspector Dorina Dulceac.

https://educatiafnonf.wordpress.com/2021/11/13/starea-de-bine-si-invatare-cu-incurajare/

Săptămâna Educației Globale (Global Education Week) în școala noastră
În perioada 15-19 noiembrie 2021, a fost sărbătorită, la nivel internațional, Săptămâna Educației Globale.

Sub deviza ,,E lumea noastră! Să acționăm împreună!”, elevii clasei a VI-a A, Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii, județul Suceava, au stat DE VORBĂ CU PĂMÂNTUL. Sub îndrumarea d-nei profesor Irina Roxana Acatrinei, elevii au identificat marile probleme cu care se confruntă planeta și au propus soluții salvatoare. Elevii au transmis mesaje sugestive Pământului și tuturor oamenilor, mesaje ce au fost cuprinse într-un padlet sugestiv. Activitatea s-a desfășurat online.Tu, ce mesaj dorești să-i transmiți Pământului?  #GEW

Legendele toamneila Școala Gimnazială Constantin Blănaru Cornu Luncii

Elevii clasei a VII- a s-au implicat cu toată dăruirea în această activitate impresionând prin imaginație și creativitate, realizând lucrări care au adus farmecul toamnei în clasa noastră.

Am conceput această activitate din dorința de a stârni interesul elevilor pentru lectură și educație estetică. Am evidențiat bogăția operelor scriitorilor care au „cântat” frumusețea toamnei și talentul copiilor de a surprinde farmecul acestui anotimp.

Felicitări, dragi elevi!

Profesor coordonator: Albu Eugenia-Andreea

Ziua Limbilor Europene și proiectul Etwinning Let’s have a school party with languages!

Începând cu anul 2001, la inițiativa Consiliului Europei, la data de 26 septembrie, se sărbătorește Ziua Limbilor Europene. An de an, prin activități tematice, această zi promovează diversitatea lingvistică și culturală și dorința de a învăța cât mai multe limbi străine, indiferent de vârstă.

Împlinirea a 20 de ani de la inițiativa lansată în 2001, a fost un bun prilej de a ne alătura invitației partenerilor noștri din Serbia în proiectul Etwinning Let’s have a school party with languages! S-au alăturat și alți prieteni din diferite țări europene: Polonia, Turcia, Macedonia, Spania, Slovacia, Croația și Lituania.

Activitățile din cadrul proiectului au fost desfășurate în școala noastră de d-na profesoară Acatrinei Irina Roxana, co-fondator al proiectului și elevii claselor a V-a (Sasca Mare) și a VI-a A (Cornu Luncii). Elevii au fost încântați să se prezinte și să-și prezinte școala în diverse limbi, să descopere formule de salut și numere. Cuvintele preferate (My favorite word) ce denumesc sentimente, obiecte și animale dragi din jur și-au găsit corespondentul în diverse limbi.

Produsele realizate prin activitățile propuse și-au găsit locul în arborii multilingviști, cu rod bogat și divers.

,,CE BENEFICII AI CONSUMAND PRODUSE APICOLE “?

Proiect educativ desfasurat sub indrumarea doamnei invatatoare Agavriloai Ionela la clasa a II-a ,21 mai 2021

                                                               

Va prezentam un crampei din munca noastra desfasurata  in cadrul orelor de optional ”DANSUL CA O ARTA”, sub indrumarea d-nei prof.SVEDUNEAC MIRELA.

VIZIONARE PLACUTA!https://scoalaconstantinblanaru.ro/wp-content/uploads/2021/07/video-dans.mp4

10 iunie 2021 sărbătorim Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor !Hristos s-a înălțat!

1 iunie 2021 Ziua internationala a COPILULUI sarbatorita de prescolari si scolari !La multi ani,dragi copii !

La mulți ani, Europa!

Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au sărbătorit Ziua Europei în cadrul unui atelier interactiv și transdisciplinar coordonat de doamna profesor Maria Verdeș. Expoziția tematică a fost completată de mesajele unice și originale ale elevilor.

Felicitări!

SIMPOZION NATIONAL

”EDUCATIA IN FAMILIE”

Activitate aplicativa ”DIN SUFLET PENTRU MAMA”

In perioada lunii martie,elevii clasei a V-a B impreuna cu d-na diriginta prof.Sveduneac Mirela au sustinut o serie de activitati educative in cadrul parteneriatului dintre Scoala Gimnaziala ”Constantin Blanaru”Cornu Luncii si editura Esential Proiect Educational din Pitesti-Arges.

Clasament sectiunea poezie:

-locul I – Iordache Kristina

             – Ifrim Larisa

             – Lupascu Gabriela

-locul II-Loghin Alexandra

-locul III-Grigoras Andreea

    Pentru sectiunea-creatie-toti elevii au primit diplome atat pentru ei ,cat si pentru mamele lor.                                

                                            Felicitari copii!

DIN SUFLET, PENTRU MAMA!


Elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au participat sub îndrumarea doamnei profesor Verdeș Maria la Proiectul Educațional Național Educația în familie/ Cei 7 ani de acasă. În cadrul atelierului de lucru propus, aceștia au creat mărțișoare pentru cele mai dragi ființe din viața lor: mame și bunici. Atmosfera a fost de sărbătoare, școlarii dovedind implicare și creativitate maximă.
La mulți ani, suflete dragi!

Niciun ianuarie fără Eminescu!

            În fiecare an, pe data de 15 ianuarie, sărbătorim Ziua Culturii Naționale, stabilită prin Legea numărul 238 din 7 decembrie 2010. Data aleasă nu este deloc întâmplătoare, deoarece reprezintă tocmai ziua de naștere a celui mai consacrat poet român, Mihai Eminescu.

            Cu toate provocările acestei perioade, această zi specială a fost sărbătorită și în acest an școlar, la nivelul școlii noastre, printr-o serie de activități educative, toate în regim online.

            Circa 40 de elevi din clasele gimnaziale, profesori și părinți au participat vineri, 15 ianuarie 2021, de la ora 16.00, la activitatea „Români care au schimbat lumea”, organizată de Consiliul Școlar al Elevilor din școala noastră, sub îndrumarea domnilor profesori Irina-Roxana și Gheorghe Acatrinei. În cadrul acesteia, elevii au prezentat o serie de personalități cu puternice rădăcini românești, care, prin roadele creativității și muncii lor,  ne-au făcut să fim mândri cu numele de român pe tot mapamondul. Am aflat mai multe despre scriitori (Ion Creangă, Ioan Slavici), artiști (Constantin Brâncuși), inventatori (Henry Coandă), medici, cercetători, oameni de știință (Nicolae Paulescu, Ioan Cantacuzino, Emil Racoviță) și sportivi (Nadia Comăneci). Locul principal l-a ocupat însă personalitatea și opera lui Mihai Eminescu. Totul a fost învăluit în mireasma poeziei eminesciene, participanții recitând versuri consacrate aparținând poetului nepereche al neamului românesc. Această activitate educativă s-a desfășurat în cadrul unui proiect mult mai amplu, intitulat Ora de „Sus inima!”, organizat de Inspectoratul Școlar al Județului Suceava, în parteneriat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. La acesta au participat peste 5000 de copiii din 21 de județe ale țării, București și Cernăuți, care au desfășurat simultan (ora 16) activități educative, extrașcolare, închinate Zilei Culturii Naționale.

            Sub genericul „Dor de Eminescu…”, elevii clasei a VI-a A au petrecut momente frumoase, alături de diriginta lor, doamna profesor Viorica Nistor, cântând și recitând versuri celebre din lirica eminesciană.

Elevii clasei a IV-a, sub îndrumarea doamnei profesor Verdeș Maria, au sărbătorit Ziua culturii

naționale prin lectura unui text informav despre marele poet și a unora dintre cele mai frumoase

creații ale sale, după care au realizat portrete ale autorului și câteva schițe despre viața acestuia

Elevii clasei a IV-a, sub îndrumarea doamnei profesor Verdeș Maria, au sărbătorit Ziua culturii

naționale prin lectura unui text informav despre marele poet și a unora dintre cele mai frumoase

creații ale sale, după care au realizat portrete ale autorului și câteva schițe despre viața acestuia

            Elevii clasei a IV-a, sub îndrumarea doamnei profesor Maria Verdeș, au sărbătorit Ziua Culturii Naționale prin lecturarea unui text informativ despre marele poet și a unora dintre cele mai frumoase creații ale sale, după care au realizat portrete ale autorului și câteva schițe despre viața acestuia.

            În cadrul activitǎţilor desfǎșurate online cu preșcolarii  de la GPN Sasca Mare, personalitate marelui poet a fost creionată printr-o prezentare generală, realizată de doamna educatoare Cristina Aioanei, s-a recitat poezia „Somnoroase păsărele”, iar activitatea practică, inspirată din opera eminesciană, a constat în realizarea unei lebede, după modelul dat.

            Luceafărul poeziei românești a fost comemorat de elevii din clasele primare ale Școlii Gimnaziale „Ieremia Valahul”, coordonați de domnii profesori Alin Agavriloai și Corneliu Busuioc, prin evocare aspectelor esențiale din viața și opera poetului național și completarea unor fișe de lucru, în timp ce elevii clasei a V-a, în cadrul orei de informatică, au sintetizat informații despre opera sa, utilizând bibliografie online (wikipedia).

            Elevii clasei a VIII-a, coordonați de doamna profesor Cătălina-Maria Apreutesei, au pregătit diverse materiale despre viața și opera poetului, pe care le-au prezentat colegilor. Lucrările au fost organizate într-un material media distribuit pe grupul de messenger al clasei. Elevii claselor V-VII au realizat o dezbatere, pornind de la un material video prezentat în prealabil.

            La Școala Primară Păiseni, inegalabilul Eminescu a fost omagiat de elevii claselor pregătitoare și a IV-a, îndrumați de domnul profesor Cătălin Apreutesei, în cadrul activității „Ziua Culturii Române”. În urma prezentării „Mihai Eminescu – material educativ pe înțelesul copiilor”, s-a generat o dezbatere în cadrul căreia copiii au adus completări din cunoștințele proprii despre viața și opera artistului, au discutat despre prietenia acestuia cu Ion Creangă și s-au întrecut în recitarea cât mai expresivă a poeziei marelui poet.

            În loc de concluzii, redăm gânduri înalte din inimi curate de copil: „oricâte am ști despre Eminescu, mereu aflăm lucruri noi”, iar prin activitățile noastre încercăm „să răsplătim cumva truda, zbuciumul și realizările” poetului nostru național.

 A consemnat profesor Gheorghe Acatrinei- Coordonator de programe și proiecte educative

MIHAI EMINESCU -15 IANUARIE 2021

15 ianuarie 2021 sarbatorim 171 de ani de la nasterea marelui poet Mihai Eminescu Mihai Eminescu

2020 – Mos Craciun a ajuns si la noi la Scoala Gimnaziala Cornu Luncii .Multumim domnului primar Fron Gheorghe pentru surpriza placuta oferita copiilor .Bucuria cadourilor se vede din imagini

/https://scoalaconstantinblanaru.ro/wp-content/uploads/2021/01/Mos-Craciun-cornu-luncii-scoala_compressed.pdf

Cele trei uniri din istoria românilor

Domnul director al Școlii Gimnaziale ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, profesor de istorie, a marcat însemnătatea zilei de 24 Ianuarie printr-o amplă activitate intitulată ”Cele trei uniri din istoria românilor”.

În cadrul acestei activități, ajutat fiind de elevii Mihaela Atkenson, Bianca Ungureanu și Mihai Țurcanu, domnul Petrișor Iacob a evidențiat dorința supremă a poporului român de a crea legături indestructibile peste ani și secole, de a se uni în ”cuget și simțiri” pe drumul unității naționale, de a lupta cu abnegație pentru îndeplinirea scopului național, de a spera atunci când soarta pare a fi potrivnică.

Invitații, elevi, părinți, cadre didactice, au fost atinși de sentimentul patriotismului, de fiorul trăirii profunde a crezului național, de convingerea că ”istoria se repetă” pentru a deveni o lecție pentru cei care uită că poporul înseamnă dragoste și luptă: dragoste pentru sine și pentru semeni, pentru țară și pentru trecutul ei, luptă pentru păstrarea conștiinței și identității naționale, pentru menținerea armoniei sociale și pentru netăgăduita dezvoltare spirituală.

După 161 de ani de la Mica Unire înfăptuită de Alexandru Ioan Cuza, îndemnul a rămas același:

”Hai să dăm mână cu mână

Cei cu inima română.”

Mihai Eminescu – omul deplin al culturii române

Spiritul și amintirea marelui Mihai Eminescu rămân vii și lucrătoare peste veacuri. Suflul geniului său inspiră și astăzi generațiile iubitoare de frumos și lucrătoare în virtute. El a rămas viu și treaz în spirit, iar școala are o mare contribuție în acest sens.
Despre ecoul spuselor sale scrise în versuri, dr. Tudor Nedelcea spune că a rămas fără de egal. „Astăzi, lectura clasică este concurată de internet, dar fără doar și poate se va întoarce la forma ei inițială și, bineînțeles, la Eminescu”.
De aceea, elevii clasei a VII-a, îndrumați de doamna profesor Alina Ciobîcă au organizat, pe data de 15 ianuarie 2020, o activitate educativă cu titlul ”Mihai Eminescu – omul deplin al culturii române„.
Și elevii din ciclul primar de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii l-au omagiat pe marele poet, sub coordonarea doamnelor învățătoare Agavriloai Ionela Georgeta și Verdeș Maria.
Și noi îl iubim pe Eminescu!

Ziua Culturii Naționale la Cornu Luncii

”Fără Eminescu, am fi altfel și mai săraci… „, rostea cutremurător Tudor Vianu.
Conștienți de binecuvântarea pe care noi, românii, am primit-o în urmă cu 170 de ani, prin nașterea marelui Eminescu, elevii Școlii Gimnaziale ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii și din structurile sale au sărbătorit Ziua Culturii Naționale și a prețiosului poet pe data de 15 ianuarie 2020.
Mici și mari deopotrivă, elevii noștri s-au implicat în activități ample: cunoașterea Omului Eminescu și a Poetului Eminescu. L-au descoperit pe Omul Eminescu în timpul copilăriei sale, în odăile casei de la Ipotești, prin codrii și pe malul lacului din minunata comună din județul Botoșani, ca elev la Cernăuți, student la Viena și Berlin, apoi adultul Eminescu și aspecte din viața sa scurtă, dar tumultoasă. Poetul Eminescu impresionează prin complexitatea operei sale, în care sentimente precum iubirea, fericirea, patriotismul, dorul, singurătatea au atins un nivel unic, prin profunzimea versurilor prin care au fost ”cântate” și redate.
Activitățile au fost organizate în cadrul Proiectului Educațional ”EMINESCU, DURATĂ LIRICĂ ETERNĂ”, desfășurat în parteneriat cu Liceul Tehnologic ”Mihai Eminescu” Dumbrăveni:
• nivel gimnazial: elevii claselor a VI-a B, a VIII-a (ambele gimnazii ale școlii), coordonatori profesorii Acatrinei Gheorghe, Sasu Aurica, Acatrinei Irina
• nivel primar: elevii claselor pregătitoare, a III-a și a IV-a, coordonatori profesori învățământ primar Oanea Paraschiva, Verdeș Maria, Busuioc Corneliu
• nivel preșcolar: grupa Românașii, coordonator educator Zaharia Elena.
Emoția profundă a creației eminesciene a învăluit școala și oamenii ei într-o stare aparte.
”Fără Eminescu, am fi altfel și mai săraci… „

 

1 Decembrie

La Școala Gimnazială cu PJ ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, elevii îndrumați de cadrele didactice Agavriloai Ionela, Verdeș Maria și Busuioc Corneliu au marcat ziua de 1 Decembrie prin activități de pictură și abilități practice deosebite și pe placul celor mici.

La mulți ani, România!

Ziua Europeană a sportului Școlar

Elevii Școlii Gimnaziale ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au celebrat mișcarea, starea de bine, alimentația sănătoasă și beneficiile acestora asupra dezvoltării fizice armonioase prin activități în cadrul Proiectului European ”Ziua Europeana a Sportului Școlar”. Este al doilea an în care participăm la acest eveniment.

Ziua limbilor europene

Limbile, ca instrument de comunicare, sunt un element esențial al Uniunii Europene. Limbile pe care le vorbim ne definesc identitatea, iar Uniunea Europeană respectă diversitatea culturală și lingvistică a cetățenilor săi. Astfel, joi, 26 septembrie 2019, elevii Școlii Gimnaziale ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, sub îndrumarea doamnei profesoare de limba franceză, Ciobîca Alina, au realizat activități specifice acestui eveniment: au cântat, au recitat poezii, au creat diverse produse. Am concluzionat că, diversitatea lingvistică ne oferă tuturor posibilitatea de a ne pune în locul altora și de a privi viața dintr-o altă perspectivă.

 

Festivitatea de începere a anului școlar 2019-2020

Luni, 9 septembrie, școlile și-au redeschis porțile.

Flori, emoții, lacrimi și dorințe au umplut curtea, holurile și sălile de curs ale Școlilor Gimnaziale ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii și ”Ieremia Valahul” Sasca Mare, precum și a Școlii Primare ”Ioan Grosaru” Păiseni. Bucuria revederii a amplificat intensitatea acestui nou început, alături de cuvintele prețioase și încurajatoare ale invitaților: doamna inspector Laura Pintilie și Gheorghe Fron – edilul comunei.

Mult succes, dragi elevi!

Sfârșit de an școlar 2018-2019

… și a mai trecut un an școlar.

Momentul a fost marcat prin Festivitatea de premiere, în cadrul căreia au luat cuvântul domnului director Petrișor Iacob și domnul primar Gheorghe Fron. Aceștia au apreciat efortul depus pe durata întregului an școlar de către elevi și dascăli, aducând cuvinte de mulțumire tuturor partenerilor educațional care au susținut o educație de calitate la Școala Gimnazială cu PJ Cornu Luncii.

Vacanță frumoasă, dragi elevi!

Vacanță frumoasă, dragi profesori!

Rămas bun, clasa a II-a!

Marți, 11 iunie, elevii călăuziți de doamna profesor Maria Verdeș au spus Rămas bun, clasa a II-a!. Părinții și bunicii elevilor, dar și domnul director al Școlii Gimnaziale Cornu Luncii, au fost emoționați de gândurile și sentimentele elevilor la final de clasa a II-a.  Un eveniment aparte care a stârnit o emoție profundă: recunoștința. Recunoștința pentru cele mai nobile meserii: cea de părinte și cea de dascăl.

Vacanță plăcută tuturor!

5 iunie – ziua tuturor învățătorilor

Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii au dorit să marcheze însemnătatea acestei zile prin cele mai alese gânduri așternute pe hârtie pentru învățătoarea lor.

La mulți ani, doamna învățătoare! La mulți ani, dragi învățători!

1 Iunie – ziua tuturor copiilor

La Școala Gimnazială Cornu Luncii, elevii ciclului primar au sărbătorit prin desen, culoare și zâmbete Ziua Internațională a copilului. A fost o zi veselă ce a creat amintiri plăcute tuturor, copiilor și cadrelor didactice implicate.

La mulți ani!

 

Absolvire clasa a VIII-a 2019

Joi, 30 mai, a fost zi de sărbătoare în Școala Gimnazială Cornu Luncii: elevii clasei a VIII-a au sărbătorit discret și elegant încheierea cursurilor. La cursul festiv au participat toți cei care i-au sprijin, direct sau indirect, într-un moment al devenirii lor …

Felicitări! Succes la examen!

Festivalul literar Ioan Grosaru – Păiseni

De Ziua Eroilor, 6 iunie 2019, a avut loc premierea elevilor participanți la a IV – a ediție a Festivalului literar IOAN GROSARU, desfășurat la Păiseni, satul eroului – poet al cărui sacrificiu suprem a inspirat această manifestare artistică. Analizând riguros creațiile lirice și în proză înscrise în competiție, membrii juriului au apreciat că toți cei 17 participanți la Festival i-au impresionat prin mesajele transmise, prin sensibilitatea și originalitatea lucrărilor, astfel încât departajarea s-a făcut la diferențe mici de punctaj. Vă prezentăm clasamentul:

Nr.

crt.

Numele și prenumele elevului

Clasa

Școala

Secțiunea

Premiul

Profesor îndrumător

1. NEGREA DARIA a VII-a

Școala Gimnazială Brăiești

POEZIE Marele premiu Pohoață Lucreția
2. APREUTESEI TUDOR MARCEL a VII – a

Școala Gimnazială Sasca Mare

POEZIE

I

Vultur Cornelia
3. VLAD ANDREI a VII-a

Școala Gimnazială Băișești

PROZĂ

I

Ilica

Paula

4. ANDRIEȘ MĂDĂLINA a VII – a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

POEZIE

II

Pater Adriana
5. TANASĂ ALEXANDRU a VI-a

Școala Gimnazială Brăiești

POEZIE

II

Pohoață Lucreția
6. CORA ANDREEA MARIANA a VIII-a

Școala Gimnazială Băișești

POEZIE

II

Ilica

Paula

7. BUTA ANA MARIA a VIII-a

Școala Gimnazială Brăiești

PROZĂ

II

Pohoață Lucreția
8. TÎRNOVAN VASILE a VIII-a

Școala Gimnazială Brăiești

POEZIE

III

Pohoață Lucreția
9. MOROȘANU FLORENTINA a VIII-a

Școala Gimnazială Sasca Mare

POEZIE

III

Vultur Cornelia
10. AIOANEI ANA ELIZA a VII-a

Școala Gimnazială Sasca Mare

POEZIE

III

Vultur Cornelia
11. CIOBAN MARIA MAGDALENA a V-a

Școala Gimnazială Băișești

POEZIE

III

Ilica

Paula

12. AGAVRILOAI ALEX IOAN a V-a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

POEZIE

M

Agavriloai Alin
13. LIȚĂ ALEXANDRA a VII-a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

PROZĂ

M

Pater Adriana
14. ONIGA MARIA a VII-a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

PROZĂ

M

Pater Adriana
15. ȚURCANU DAVID a VI-a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

POEZIE

M

Ciobîcă Alina
16. ȚEBREAN ANDREEA a VII-a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

POEZIE

M

Pater Adriana
17. CORA SARA a VI-a

Școala Gimnazială Cornu Luncii

POEZIE

M

Ciobîcă Alina

Îi felicităm pe micii scriitori și aducem, pe această cale, mulțumiri conducerii Primăriei comunei Cornu Luncii, reprezentată de dl. ing. Gheorghe Fron, care i-a răsplătit pe artiștii noștri cu premii substanțiale, în speranța de a face din actul creației o constantă, de a descoperi și promova talentele și, nu în ultimul rând, de a ne aduce aminte că jertfa eroilor este sfântă, iar datoria noastră este s-o cinstim.

Cerc pedagogic educatoare

16 mai 2019 a fost zi de sărbătoare în Școala Gimnazială Cornu Luncii, deoarece a fost gazda Cercului pedagogic a educatoarelor din zona Fălticeni. Distinșii oaspeți au intrat în lumea copilăriei, au experimentat emoții pozitive și inedite alături de preșcolarii coordonați de doamna educatoare Elena Zaharia, învățând o nouă lecție a vieții: Zâmbetul este motivul pentru care așteptăm o nouă zi!

Felicitări!

15 mai – Ziua Internațională a Familiei

Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii,  sub îndrumarea doamnei profesor Maria Verdeș, au sărbătorit pe 15 mai Ziua Internațională a Familiei.
Să aveți o familie fericită!

Români în Europa

Elevii claselor pregătitoare și a a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii, îndrumați de doamnele învățătoare Ionela Agavriloai și Maria Verdeș, au sărbătorit Ziua Europei într-un stil caracteristic vârstei.

La mulți ani, Europa!

22 Aprilie – Ziua Pământului

Sub îndrumarea doamnei profesor Maria Verdeș, elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii au sărbătorit Ziua Pământului, desfășurând activități care le-au stârnit curiozitatea și creativitatea.

La mulți ani, planetă dragă!

Luna pădurii

În perioada 15 martie – 15 aprilie, elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Cornu Luncii au sărbătorit Luna pădurii. Elevii implicați în activitățile propuse de doamna profesor Vasilica Ilisei au primit sfaturi de la un copac:

– stai cât mai drept!
– nu-ți uita rădăcinile!
– bea cât mai multă apă!
– admiră priveliștea!
– urmează-ți idealurile!
– fii mulțumit cu frumusețea ta naturală!

Felicitări! Și … să luăm aminte!

 

22 Martie  – Ziua Mondială a Apei

Trei elevi ai Școlii Gimnaziale Cornu Luncii au participat sub îndrumarea doamnei profesor de Educație tehnologică Georgeta Munteanu la cea de-a V-a ediție a Simpozionului ”Viața fără apă nu ar fi posibilă”. Machetele realizate de elevii clasei a VII-A  și prezentate în cadrul simpozionului desfășurat în localitatea Mălini au fost răsplătite cu Premiul I.

Felicitări!

20 mars 2019 : Journée internationale de la Francophonie

De Ziua Internaţională a Francofoniei celebrăm limba franceză şi valorile solidarităţii, ale dialogului şi diversităţii culturale iar sloganul ales în acest an este « En français… s’il vous plaît 😉 ». Evenimentul a fost creat în 1998 de Organizaţia Internaţională a Francofoniei care reuneşte 890 de milioane de oameni ce au în comun valorile francofoniei şi limba franceză.

Limba franceză este vorbită de 220 de milioane de oameni din întreaga lume şi este a treia cea mai folosită pe Web,  este limba oficială în 32 de state membre ale OIF, fie singură, fie împreună cu alte limbi – engleza, araba, spaniola sau portugheza – şi este, complet sau în parte, limba maternă în Franţa, Belgia, Elveţia, Luxemburg şi Monaco.

În Franţa, Algeria, Canada, Maroc, Belgia, Cote d’Ivoire, Tunisia, Camerun, Republica Democrată Congo (RDC) şi Elveţia sunt cei mai mulţi francofoni, iar în Europa Centrală şi de Est în România, apoi Polonia şi Republica Moldova. Organizaţia Internaţională a Francofoniei reuneşte 88 de state, 54 de state membre, 7 membre asociate şi 27 cu statut de observator, din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu, Asia şi Oceania, cele două continente americane şi zona Caraibilor, care au în comun limba franceză, una din singurele două limbi vorbite pe toate continentele, alături de engleză. România este membră a OIF începând din anul 1993.

Alături de cei aproximativ 300 de milioane de francofoni din întreaga lume, ne-am aflat și noi,elevii Scolii Gimnaziale Cornu Luncii. În școala noastră, Săptămâna francofoniei, care s-a desfășurat între 18 si 22 martie, a fost o adevărată sărbătoare. Elevii, începând de la clasa I până la clasa a VIII-a, au participat cu  bucurie și entuziasm  la  activități diverse.

Doamna profesor de limba franceză, Alina Ciobîcă, a organizat și îndrumat elevii școlii să decoreze sălile de clasă și holurile școlii cu însemne și simboluri ale francofoniei, cu informații și imagini din diferite țări francofone, de pe toate continentele,  a cântat și a recitat poezii împreună cu aceștia.  Școala s-a îmbrăcat de sărbătoare!

 

24 Ianuarie 2019

Școala Gimnazială Sasca Mare a sărbătorit 160 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri – 24 Ianuarie 1859, prin activități specifice prilejului.

Și elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii, sub îndrumarea doamnei profesor Maria Verdeș, au marcat această zi istorică printr-o activitate atractivă, bazată pe creativitate.

Sărbătorind pe Eminescu …

15 Ianuarie – Ziua Culturii Naționale – 169 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, marele poet, care pe fiecare dintre noi, într-un fel sau altul, ne-a influențat.
Jurnalist inspirat, Mihai Eminescu a încercat să convingă românii că au nevoie de tradiții și identitate pentru a păstra România frumoasă și bogată. O parte din articolele pe care le-a scris, dacă ar fi publicate în prezent (cu actualizări ale limbajului) conțin un mesaj cât se poate de actual.
În zi de mare sărbătoare, elevii clasei a VI-a, sub îndrumarea doamnei profesor de limba și literatura română, Ciobîcă Alina, au recitat poezii, au identificat temele operei eminesciene, după care au vizionat ecranizarea poemului ”Luceafărul”.
Elevii mai mici, de clasa a II-a, la propunerea doamnei profesor în învățământul primar Verdeș Maria, au urmărit un film didactic dedicat marelui poet, au audiat poezii eminesciene, apoi au așternut pe foaia de desen impresii și trăiri ale zilei. Sala de clasă s-a îmbogățit cu o frumoasă expoziție de lucrări absolut încântătoare.
Ziua de 15 Ianuarie a fost, este și va fi o sărbătoare unică!

Și noi am fost la Alba Iulia … ”Aici s-a hotarât Unirea”

Din frumoasa şi glorioasa Bucovină, perla preţioasă a Moldovei din coroana voievodală a domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, a pornit la drum spre Cetatea Alba Carolina, capitala Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, un grup de familii de cadre didactice de la Şcoala Gimnazială cu PJ Cornu Luncii,  în frunte cu profesorul de istorie şi directorul şcolii, domnul Iacob Petrişor, pentru a participa la manifestările organizate cu prilejul sărbătoririi CENTENARULUI  MARII UNIRI –1 Decembrie 1918 – 1 Decembrie 2018.

Animaţi de un înalt patriotism şi o profundă recunoştinţă pentru faptele şi jertfa înaintaşilor, au traversat Carpaţii, trecând prin localităţi cu rezonanţă eroică, intonând cântece ostăşeşti şi patriotice, poposind la Alba Iulia ,,Mecca noastră” a tuturor românilor, acolo unde Mihai Viteazul intra triumfător în catedrală ,,cu harta Daciei în mâini” , iar osul naţiei s-a rupt de-o roată ,,muşcând din Horea, Cloşca şi Crişan”, locul în care regele Ferdinand şi regina Maria au fost încoronaţi cu mare fast în Catedrala Unirii, ca regi ai României Mari.

”Am trăit cu toţii un sentiment puternic de mândrie şi demnitate naţională, de recunoştinţă şi mulţumire eternă pentru faptele glorioase şi sacrificiile enorme ale înaintaşilor, de unitate şi dorinţă arzătoare pentru toţi românii de a nu mai trăi dezbinaţi, împrăştiaţi peste tot în lume, ci uniţi în libertate pentru veci şi stăpâni în ţara în care ne-am născut. De la Mănăstirea Rîmeţ, fiecare dintre noi, am rostit cu pioşenie o rugăciune fierbinte către Dumnezeu, să ocrotească neamul românesc şi ţara noastră ROMÂNIA şi să ne ajute să ne ridicăm frunţile şi să înfăptuim UNIREA.” Prof. Iacob Petrişor

Mari matematicieni români și Marea Unire

În an centenar, doamna profesor de matematică Aurica Sasu, de la Școala Gimnazială Sasca Mare, a hoatât să marcheze Marea Unire în cadrul unui proiect intitulat ,,Mari matematicieni români și Marea Unire “. Astfel, elevii clasei a VIII-a au căutat informații despre matematicieni români contemporani cu Unirea de la 1918 și au ajuns la concluzia că ,,Am avut înaintași deosebiți care au adus  multe contribuții în domeniul științelor și de care trebuie să fim mândri”.

31 Octombrie-Ziua Internațională a Mării Negre

Este o tradiție a Școlii Gimnaziale Cornu Luncii să marcheze această dată importantă din calendarul evenimentelor ecologice prin activități deosebite desfășurate sub îndrumarea doamnei profesor de biologie Vasilica Ilisei. După cum însăși doamna coordonator menționează, meritul rezultatelor finale este al elevilor implicați, al interesului acestora față de tema propusă.

Felicitări elevilor și doamnei profesor!

Te aud România

Pe 22 octombrie 2018, Fundația Te aud România (TAR) a ajuns și la Școala cu PJ Cornu Luncii prin intermediul campaniei de reducere a abandonului școlar, oferind elevilor ghiozdane echipate cu rechizite și nu numai.

Mulțumim, TAR!

 

Festivalul Național de Poezie ”Nicolae Labiș” Mălini 2018

În perioada 28-29 septembrie 2018, la Mălini, s-a desfășurat ediția a 50-a jubilară a Festivalului Național de Poezie ”Nicole Labiș”. La acest eveniment a participat și ansamblul ”Mugurașii” de la Școala Cornu Luncii, sub coordonarea domnului profesor de muzică Mihai Negrea.

Cinste lor!

European School Sport Day

Pe 28.09.2018, la Școala Gimnazială Cornu Luncii s-au desfășurat activități din Programul European ”Școli în mișcare”, parte integrantă a Zilei Europene a Sportului Școlar.

Timp de 120 de minute, elevii școlii au celebrat sportul participând cu interes la parcursurile aplicative, ștafetele și jocurile de mișcare propuse de doamna profesor Mirela Sveduneac.

”Joaca-i făcută pentru copii” a fost desemnată cea mai atractivă parte a programului zilei, fapt pentru care, doamna profesor  a promis elevilor includerea acestui tip de activitate în cadrul unui proiect educațional local.

Felicitări coordonatorilor și participanților!

Festivitatea de deschidere a anului școlar 2018-2019

Luni, 10 septembrie 2018, s-au redeschis porțile Școlii Gimnaziale Cornu Luncii. Conducerea școlii, alături de reprezentanți ai autorităților locale și ai bisericii, a urat ”Bun venit!” elevilor și părinților acestora, amintind reușitele anului școlar trecut și prezentând planurile pentru anul școlar aflat la debut. Emoții, zâmbete, flori și cuvinte alese, asta a însemnat pe scurt prima zi de școală. Și soare, mult soare în sufletele tuturor participanților: preșcolari, elevi, părinți și profesori.

Mult succes, așadar!

 

 

Premierea elevilor promoției 2017-2018

Vineri, 15 iunie, a avut loc Premierea 2017-2018 la Școala Gimnazială Cornu Luncii.

Festivitatea a fost deschisă de discursul domnului director Petrișor Iacob, care a ținut să aprecieze efortul susținut al cadrelor didactice și al elevilor școlii în acest an școlar, să mulțumească tuturor partenerilor educaționali și să ureze mult succes elevilor de clasa a VIII-a în noua etapă a vieții lor.

Domnul primar Gheorghe Fron a fost și de această dată alături de școală, de profesori, de părinți și de elevi. Astfel, a premiat personal pe cele două eleve din clasa a VIII-a care au primit diploma de Șef de promoție – Emilia Balan și Petronela Popa.

După momentul artistic coordonat de domnul profesor Mihai Negrea a urmat premierea pe clase.

Vacanță frumoasă, dragi elevi!

Vacanță frumoasă, dragi profesori!

Rămas bun, clasa I!

Joi, 14 iunie, elevii călăuziți de doamna profesor Maria Verdeș au spus Rămas bun, clasa I!. Invitați la acest eveniment au fost părinții și bunicii elevilor, aceștia bucurându-se de cântecele vesele și versurile pline de semnificație recitate cu emoție de cei mici.

Vacanță plăcută tuturor!

Cerc pedagogic învățători – zona Fălticeni

Vineri, 25 mai 2018, Școala Cornu Luncii a fost gazda Cercului pedagogic învățători – Zona B – Fălticeni.

Festivalul literar Ioan Grosaru – Păiseni

La cea de-a treia ediție a Festivalului Literar „Ioan Grosaru”, organizat de Primăria comunei Cornu Luncii în parteneriat cu Școala Gimnazială Cornu Luncii, s-au înscris 26 de elevi din clasele I-VIII, de la toate școlile din comună.
13 dintre aceștia au fost premiați, atât la secțiunea Proză, cât și la secțiunea Poezie. Juriul a fost constituit din cadre didactice de specialitate care nu au coordonat lucrările înscrise la această ediție.
CREAȚII PREMIATE

Ediția I

Ediția a II-a

Ediția a III-a

Prieteni de peste Prut

22 mai 2018 a însemnat pentru Școala Gimnazială Cornu Luncii emoții, schimb de impresii și idei, versuri, muzică și dans, deoarece am primit vizita  reprezentanților Gimnaziului din localitatea BRĂVICENI, raionul ORHEI, REPUBLICA MOLDOVA.

Prieteni dintotdeauna, gazdele și oaspeții au împărtășit din experiențele îndelungate și au subliniat încă o dată, dacă era nevoie, importanța educației în funcționarea corectă și sigură a societății.

Vă mulțumim!