În perioada 11–13 iulie, un grup de 25 de elevi din ciclul gimnazial, însoțiți de 5 cadre didactice, au participat la o excursie educațională în județul Maramureș. Această deplasare a fost organizată în cadrul Programului Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS), fiind o activitate care a a avut ca scop dezvoltarea sentimentului de apartenență la comunitate, valorizarea patrimoniului cultural și întărirea relațiilor între elevi, prin învățare nonformală și experiențe autentice.
Prima zi a început cu vizitarea Casei Memoriale ”Liviu Rebreanu” de la Năsăud, grupul asistând la o adevărată lecție vie de literatură și istorie, care a contribuit la înțelegerea profundă a textelor studiate la clasă. Elevii au reflectat asupra valorilor transmise prin operele sale și au apreciat munca de conservare a patrimoniului literar românesc.
A urmat Mănăstirea Bârsana, unul dintre cele mai reprezentative monumente religioase din Maramureș, cunoscută pentru arhitectura sa tradițională din lemn. Elevii au ascultat cu interes povești despre meșteșugurile locale și credința maramureșenilor.
A doua zi a început cu o adevărată lecție de istorie și patriotism, oprirea la Memorialul Victimelor Comunismului de la Sighet fiind intens trăită de elevi și organizatori. Durerea și recunoștința s-au întâlnit într-un spațiu care a lăsat elevul să reflecteze asupra adevăratelor valori ale vieții.
La Cimitirul Vesel de la Săpânța, au descoperit o altă formă de exprimare culturală – umorul ca mod de a celebra viața, de a prețui ceea ce pare neînsemnat în momentul trecerii noastre prin ea.
La mănăstire Peri din Săpânța am găsit un loc de rugăciune, liniște și admirație pentru frumusețea arhitecturii din lemn, fiind cea mai înaltă construcție din lemn din Europa.
Elevii au simțit legătura profundă dintre tradiție, spiritualitate și artă populară maramureșeană și au înțeles de ce acest lăcaș simbolizează continuitatea credinței și a identității românești din această zonă, văzând cum turla înaltă străpunge cerul și sunetele liniștitoare ale naturii.
În a treia zi, grupul de elevi și profesori au avut plăcerea de a vizita singurul muzeu din țară dedicat țărăncii – Muzeul Țărăncii Maramureșene, Dragomirești. Această oprire ne-a adus în inima tradiției autentice, unde am descoperit un spațiu dedicat femeii din satul tradițional maramureșean în care am putut reconstitui viața simplă, dar profundă, a țăranului român, prin ochii și mâinile femeii – pilonul familiei, al tradiției și al comunității.
Simplitatea vieții de altădată și respectul profund pentru muncă, tradiție și familie au oferit un context ideal pentru discuții despre identitate culturală, egalitate, dar și despre cum valorile trecutului pot fi transmise generațiilor viitoare.
Excursia s-a încheiat cu o activitate de reflecție desfășurată la înălțime, în Pasul Prislop, la ”poarta dintre lumi”. Un loc de liniște și spiritualitate, prin prezența mănăstirii nou construite, dar și a monumentul ostașilor români, ridicat în memoria celor care au luptat în zonă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Pasul Prislop ne-a ajutat să înțelegem că viața este precum drumul sinuos pe care l-am străbătut în această excursie, că natura și cultura se împletesc armonios în acest spațiu românesc, că tradiția și inovația împodobesc în mod natural plaiurile țării și sufletele românilor.
Participanții mulțumesc celor care au făcut posibilă această excursie: Veda Solutions SRL – agenție de turism, MECIR – firmă de transport, Maria Verdeș – coordonator proiect PNRAS Cornu Luncii și Pensiunea Cosău – Clănești – Ocna Șugatag, acolo unde au petrecut seri frumoase, în care au creat amintiri și legături pentru ce va să fie, un loc superb în care s-au bucurat de natură, de băi în piscină, de jocuri de fotbal, de karaoke, de aplauzele primite în cadrul concursului de creativitate vestimentară și alte câteva activități ce vor rămâne mereu în sufletul fiecăruia dintre cei ce s-au bucurat de excursia PNRAS Cornu Luncii – iulie 2025.


























