Școala Gimnazială „Constantin Blănaru”
Cornu Luncii​

Activități

Întâlnire cu Luminița Aldea, scriitoare

 

7 noiembrie 2023 – o zi frumoasă de toamnă, o zi specială în programul clasei a VII-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii. Doamna Luminița Aldea, autoarea romanului ”Acasă”, a fost invitata noastră și am petrecut o oră minunată ascultând cu interes cum ne vorbește despre rodul muncii dumneai, despre cum s-au ”născut” romanele publicate ”Nisipuri mișcătoare”, ”Ce dulci sunt fructele amare…” și, bineînțeles, ”Acasă”, dar și cele care așteaptă să fie publicate ”Cărări și destine”, ”Așa mă certa bunica – jurnal de călătorie”, ”De la samurai la Athos”, ”Sufletul meu, leagăn de vis”.

Întâlnirea a reprezentat o nouă etapă a proiectului ”Viziunea  despre lume desprinsă din cărțile citite”, proiect desfășurat în parteneriat cu Gimnaziul ”Ion Sârbu” Mașcăuți, raionul Criuleni, din Republica Moldova.

 

Educație finaciară

Astăzi, 23 octombrie 2023, am marcat prima activitate în parteneriat cu TE AUD ROMÂNIA din acest an școlar. Întâlnirea a fost una interactivă în urma căreia elevii clasei a V-a de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare au rămas cu informații valoroase legate de bani, bănci, economisire, avantaje financiare, plan financiar și multe altele.

Mulțumim, TE AUD ROMÂNIA!

Proiect transfrontalier RO-MD 2023

În perioada septembrie-decembrie 2023, școala noastră derulează proiectul transfrontalier Viziunea despre lume desprinsă din cărțile citite, instituția parteneră fiind Gimnaziul ”Ion Sârbu” Mașcăuți, raionul Criuleni, din Republica Moldova. Doamnele profesoare Maria Verdeș, respectiv Valentina Eftodi, coordonează colectivele claselor a VII-a și urmăresc prin activitățile propuse să cultive interesul pentru lectură și plăcerea dea a citi, încercând astfel să formeze o atitudine pozitivă față de carte, literatură, cultură, în general.

Planul comun de activități este următorul:

Nr. crt.

Denumirea activității

Perioada desfășurării

1

Salutul virtual

15 octombrie

2

Etapa de cercetare (lecturi, întâlniri cu scriitori, recital, ilustrări pe bază de opere etc.)

15 noiembrie

3

Reflecțiile elevilor

15 decembrie

5

Evaluarea impactului. Concluziile cadrelor didactice

17 decembrie

 

Etapa salutului virtual a fost una care a adus bucurie în ambele clase, elevii fiind emoționați, dar și entuziasmați în același timp, de actul în sine.

Succes tuturor!

 

 

Vacanță, excursie, bucurie!

Vacanța de vară constituie un bun prilej de relaxare, cunoașterea unor locuri și oameni noi, momente inedite de socializare și distracție. Pentru elevii școlii noastre, organizarea excursiei Pe drumuri ardelene în perioada 4-6 iulie 2023 a fost activitatea potrivită de a se bucura din plin de toate aceste oportunități. Scopul excursiei a fost dezvoltarea unor alternative de petrecere a timpului liber al elevilor, independente de mijloacele mediatice, sănătoase şi utile, prin vizitarea unor obiective esențiale ce țin de cultura și spiritualitatea românească. Au fost selectate obiective turistice și religioase din județele Cluj, Alba și Mureș. În prima zi, elevii au poposit la mănăstirea Nicula și s-au închinat la icoana Maicii Domnului cu Pruncul, făcătoare de minuni, apoi au petrecut câteva ore în Salina de la Turda, obiectiv turistic renumit în toată Europa. Cea de a doua zi a fost petrecută în județul Alba, la mănăstirea Rîmeț, de la poalele cheilor cu același nume și în orașul Marii Uniri, Alba Iulia. Aici, au fost vizitate Catedrala Reîntregirii, Catedrala Catolică, Muzeul de Istorie, Sala Unirii și Muzeul Principia, obiective importante pentru identitatea noastră ca popor, urmași ai dacilor și romanilor.

Ultima zi a fost despre istorie, în cetatea medievală Sighișoara și despre natură, în Grădina Zoologică de la Târgu Mureș. Sighișoara este singura cetatea medievală din Europa locuită. Elevii noștri au vizitat Turnul cu ceas, colecția de arme medievală și o inedită colecție de chibrituri, Turnul Fierarilor, unde au vizionat materiale video despre Sighișoara și Vlad Țepeș, Scara acoperită, Biserica reformată din Deal și cripta romanică din incinta ei. Ziua s-a încheiat la Târgu Mureș, în compania animalelor de la grădina zoologică. Copiii au admirat animale din toată lumea: lupi, urși, girafe, elefanți, tigri, pantere, lei, cămile, antilope, șerpi, papagali colorați, mici și mari, dar atracția a fost spațiile special amenajate pentru turiști unde cangurii, păunii, caprele sau lemurii de Madagascar se plimbau liberi.

Costurile excursiei au fost suportate de către elevi, iar mulți dintre ei au preferat să folosească util ,,resursele” din pușculița personală, fiind proaspăt premiați de către Primăria comunei Cornu Luncii, la Festivalul de poezie ,,Ioan Grosaru” din luna iunie.

Cum a fost? Cum ne-am simțit? Credem că noi, organizatorii, nu putem surprinde cu exactitate aceste aspecte. Din acest motiv, am rugat elevii să ne împărtășească impresii lor:

,,Personal mi-a plăcut tot, de la locurile vizitate până la ultimele minute înainte să coborâm acasă; a fost o experiență frumoasă și evident, de repetat, desigur dacă mai organizați.” (P.A.)

,,Atâtea locuri uimitoare și spectaculoase am reușit să le vizitez într-un timp atât de scurt! Am reușit, în același timp, să mă bucur de toată atmosfera și de prezența voastră. La următoarea excursie sper sa fie la fel de frumos!” (T.A.)

,,În opinia mea această excursie a fost una deosebită și de care am profitat la maxim! Locurile vizitate mi-au adus o bucurie enormă. Din această excursie, am învățat să-mi apreciez mai mult țara. A fost o experiență plăcută și sper ca, pe viitor, să retrăiesc momente asemănătoare! Vă mulțumim pentru organizarea excursiei!” (C.D.)

,,Din punctul meu de vedere această excursie a fost extraodinară, am putut să vizitez atâtea locuri minunate alături de prietenii mei, mi-a plăcut că am cooperat cu școala de la Sasca Mare, având posibilitatea să-mi văd prietenii de acolo și să petrec timp cu ei. A fost o experiență extraordinară și mi-am făcut multe amintiri frumoase alături de persoane minunate!” (J.A.)

,,In opinia mea  acesta excursie a fost minunată, chiar mă bucur că am ales să merg. Nici nu știu ce să zic care a fost cel mai frumos loc în care am fost. Toate au fost fascinante pentru mine. Până în acest moment, eu, personal, nici măcar nu știam că sunt atâtea lucruri frumoase în această țară. Sper că oamenii vor aprecia ce avem și va rămâne la fel de frumoasă cum este acum. Dar, cel mai mult, mă bucur că am cunoscut oameni noi și pot zice chiar că mi-am făcut și prieteni noi.” (C.A.)

,,Această excursie a fost AMAZING!! Locurile pe care le-am vizitat au fost extraordinare, interesante și pline de istorie bogată. Sunt foarte fericit că am ales să merg în excursie și că am vizitat o parte a României pe care n-o pot vedea în fiecare zi cu ușurință. Vă mulțumim pentru    organizarea excursiei!!!” (M.E.)

,,Mie mi-a plăcut totul, mai ales drumul spre casă, plin de cântec și voie bună. Excursia a fost minunată, mă bucur că am mers cu dumneavoastră. Cel mai frumos lucru pentru mine a fost că m-am împrietenit cu oamenii noi. Iar locurile vizitate au fost foarte frumoase!” (Z.G.)

,,In aceasta excurie mi-a plăcut totul, de la cazare până la persoanele cu care au fost. Mă bucur că mi-am făcut prietenii noi și am mai petrecut timp cu foștii colegi! Locurile pe care le-am vizitat au fost minunate, nu mă așteptam să putem vizita atât de multe locuri din România în 3 zile! Vreau să le mulțumesc profesorilor care au decis să facă această excursie, a fost minunat și o experiența de neuitat.” (B.B.)

,,În primul rând, voi începe prin a vă mulțumi enorm de mult pentru efortul depus în această excursie! Cu toții m-ați  făcut să mă simt extraordinar  de bine! Am cunoscut multe persoane pe care sincer…nu am știut că există. A fost multă întelegere, iar locurile vizitate au fost super!  Vă mulțumim! Sperăm să mai organizați excursii așa de uimitoare!” (G.E.)

,,Această excursie a fost de neuitat. Au fost niște momente foarte frumoase și mă bucur că am fost uniți cu toții până la capăt! Locurile vizitate au fost minunate si ne-au creat niște amintiri  uluitoare legate de țara noastră. De asemenea, profesorii s-au purtat cu noi exact ca niște părinți  și au fost ghizii perfecți, de aceea meritați tot respectul din lume!

A fost o experiență  unică ce ne va rămâne în memorie toată viața!” (B.L.M.)

prof. Irina Roxana Acatrinei, prof. Gheorghe Acatrinei

Vacanța înseamnă excursie – BOTOȘANI

Vacanța mult așteptată a venit cu planuri de plecare!

Elevii claselor a VI-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru”, însoțiți de cadre didactice, au pornit pe 22 iunie către Botoșani. Au pășit pe urmele lui Eminescu, au vizitat casa copilăriei marelui poet de la Ipotești, au ascultat istoria locului și a lucrurilor, au vizitat lacul cu nuferi galbeni și au devenit meditativi. Pentru a se reconecta la realitatea începutului de vacanță mare, au poposit puțin și la parcul de agrement Cornișa. 

Vacanță frumoasă și explorare de noi ținuturi!

La Ciprian Porumbescu

În anul dedicat marelui compozitor Ciprian Porumbescu, pașii câtorva elevi și cadre didactice de la școala noastră s-au îndreptat către Stupca. În locurile natale ale inegalabilului artist român, sub acordurile Baladei unice, cu toții s-au simțit mândri că sunt români, că pot duce mai departe valorile culturale ale acestui neam prețios.

Atât de frumos!

Școala Altfel

Școala Altfel presupune resurse uriașe, de toate tipurile, atât din partea profesorilor, cât și din partea elevilor și a părinților. Vremea a fost și nu a fost cu noi, dar acest lucru nu ne-a împiedicat să intăm ”În lumea minunată a cărților” prin scrisul doamnei Luminița Aldea, să ne bucurăm de ”Joc și mișcare” prin intermediul prietenilor de la ”Aripi în Europa”,  să descoperim ”Universul emoțiilor” prin ateliere de dezvoltare personală conduse de tânărul antreprenor Vlad Maxim sau vizite la mănăstirile Slatina, Cămârzani, Râșca sau Satul românesc de altădată, să vorbim despre ”Valorile noastre”, fie gândindu-ne la Ciprian Porumbescu, fie executând cusături tradiționale sau să ”Avem grijă de noi” participând la activitățile demonstrative susținute de Compartimentul Pompieri al Primăriei Cornu Luncii sau de Serviciul Ambulanța Fălticeni.

Am descoperit săptămâna aceasta că o mare valoare a noastră este însăși Planeta Pământ, cea care ne asigură viața și nu numai. Mai multe secrete depre Planeta albastră au aflat-o elevii noștri prin vizita la Planetariul mobil instalat la Sala Sporturilor din Brăiești, activitate de care s-au bucurat în jur de 350 de preșcolari și școlari.

După o săptămână plină de emoții, culoare și creativitate nu pot să fiu decât mândră și încântată de activitățile propuse și desfășurate de profesorii noștri pentru elevii noștri. Felicitări, dragilor!

Alba Carolina

Începutul de aprilie a venit ca răspuns al finalului de martie.

De această dată, surpriza a aparținut domnului primar, Gheorghe Fron, care la întoarcerea din Timișoara, capitala Banatului, a ținut să vizităm cetatea Albei Iulia. Ziua mohorâtă nu ne-a putut îndepărta entuziasmul de a păși pe căile istoriei frumos prezentate de ghidul nostru.

Mulțumim, domnule primar, pentru dorința de a zidi patriotismul în elevii școlii noastre!

Frumuseți timișorene

Finalul de martie a reprezentat o serie de bucurii pentru 13 elevi ai școlii noastre.

Pe 31 martie au participat la activitatea de aniversarea a 130 de ani de la înființarea Batalionului 32 Cercetare și Supraveghere ”Mircea” – Timișoara, prilej cu care au vizitat câteva obiective ale Capitalei Europene a Culturii 2023. Plimbarea pe râul Bega, vizitarea Catedralei Mitropolitane și a Pieței Victoria au reprezentat surpriza ”Scorpionilor Galbeni”.

Mulțumim, oameni măreți în toate!

Săptămâna verde

Săptămâna verde a fost săptămâna dedicată naturii, în care am aflat mai multe depre rolul și importanța fiecărui element al acesteia în viața noastră. 

Săptămâna aceasta am fost verzi, galbeni, albaștri și ne-am bucurat de activități ce ne-au pus îndemânarea, creativitatea, empatia și solidaritatea la ”muncă”. A fost o muncă născută din plăcere, deci a fost ușoară, și cu rezultate aducătoare de zâmbete și stare de bine. Așadar,…

… luni,

marți,

miercuri,

joi,

vineri.

Și povestea se încheie cu o mare descoperire: Dacă respecți natura, ea îți oferă prospețime, frumusețe, sănătate!

La Francophonie: 20-25 mars 2023

Faisons de notre langue un ouvrage de paix !

Rassemblons par la voix les bonnes volontés ! 

Ami, je prends ta main et souris en français.

Nos chemins se rencontrent au ciel de l’amitié. (Joël CONTE)

În fiecare an, pe 20 martie, se marchează Ziua Internaţională a Francofoniei, sub tutela Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei, precum şi Ziua limbii franceze, în organizarea ONU. Zilele sunt dedicate milioanelor de oameni din din ţările francofone, dar şi din acele ţări unde limba franceză este mai puţin răspândită. Data de 20 martie marchează semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a tratatului referitor la crearea Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică (ACCT), devenită, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF). Dar în data de 20 martie se sărbătorește și Ziua Internațională a Fericirii J ,,Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale fiinţei umane”, subliniază ONU.

Noi, cei de la Scoala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, am ,,profitat” de aceste zile importante, iar activitățile desfășurate au fost unite sub sigla F². Știm că fericirea îi ajută pe oameni să-și dezvolte abilități mai puternice de adaptare, de  resurse emoționale, iar prin intermediul activităților în limba franceză am dovedit că așa este: am cântat, am recitat, am desenat, am compus poeme dadaiste, am scris cuvinte pe baloane, pe tricouri etc.

Ce poate fi mai frumos decât fericirea de pe chipul copiilor atunci când așteaptă profesorul de limba franceză cu baloane, confetti, cântând VIVE LA FRANCOPHONIE? Sau atunci când scriem o strofă preferată (en français) pe tricouri albe, cuvinte pe baloane sau așezând pe hârtie colorată diverse cuvinte decupate din ziarele de astăzi pentru a crea un poem dadaist?

Au fost activități și zile frumoase, intense care se vor repeta cu siguranță!

Un grand bravo à tous! (prof. Alina Ciobîcă)

Te Aud România se face auzită!

Activități interesante și de actualitate propuse în cadrul parteneriatului cu Te Aud România.

Pe 23 februarie 2023, la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare a avut loc primul workshop dedicat elevilor de clasa a VIII-a de către doamna Magda Dobrin. Atelierul intitulat Bunele maniere s-a desfășurat la inițiativa Te aud România și 3M România.

Pe 24 februarie 2023, elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare s-au alăturat campaniei eLiberare, campanie împotriva traficului de persoane, în cadrul căreia au primit informații utile și valoroase de la la doamna Liliana Orza.

Pe 3 martie 2023, elevi din ciclul primar de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare și Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au participat la campania de informare pe tema ”Importanța igienei orale pentru un zâmbet sănătos” realizată cu ajutorul voluntarilor de la Clinica Dentalis.

Mulțumim tuturor!

De Mărțișor

Fiecare primăvară începe cu un mărțișor!

Fiecare gând cald și senin al fiecărui elev de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” a fost transformat în mărțișor chiar de mâinile lor dibace. Cei mici au realizat ”bucurii” de primăvară împreună cu doamnelor învățătoare, iar cei mari sub îndrumarea doamnei profesoare Georgeta Munteanu. Astfel, astăzi, 1 martie, câțiva mesageri ai primăverii au putut dărui o bucățică din sufletul și pasiunea lor celor cu care s-au întâlnit pe ”drumul Mărțișorului”: domnul primar Gheorghe Fron și echipa sa de la Primăria Cornu Luncii, medicii de familie, doamna Tatiana Aniculăesei și domnul Matei Jarcău, alături de personalul angajat, foste cadre didactice ale școlii, foști elevi, echipele de la  ”Simos” Cornu Luncii, ”Alpin Oil” Cornu Luncii, ”UniCora”, ”Dim Țurcanu”, ”Raitar”, ”Farmalex”, ”EuroConf”, vecini, consăteni, OAMENI.

O primăvară frumoasă tuturor!

Ursul panda și baloanele de săpun

Spectacolul la care au participat astăzi elevii școlii noastre a fost cu siguranță unul de neuitat.

Muzica, luminile, magia și baloanele de săpun au contribuit la crearea unei atmosfere deosebite de care copiii s-au bucurat nespus. Elevii și preșcolarii au făcut cunoștință cu magicianul Marius Stek, cu măsuța zburătoare și cu ratonul Pufi. Ursul panda, momentele comice, aparițiile și disparițiile obiectelor au reușit să capteze, să surprindă și să impresioneze toți spectatorii.

Mulțumim tuturor celor care au făcut posibilă realizarea acestei activități!

Putem trăi frumos într-o lume nu întotdeauna frumoasă!

În perioada 30 ianuarie-3 februarie 2023 s-a desfășurat, la nivelul școlii noastre proiectul educativ „Uniți împotriva violenței”, în cadrul Săptămânii  Județene  a Nonviolenței în mediul școlar, în vederea prevenției și combaterii fenomenului de  violență în mediul școlar, din cadrul Campaniei județene RESPECT, inițiată de Inspectoratul Școlar Județean Suceava – educație permanentă.  Ca în fiecare an, ziua internațională a nonviolenței în școli -30 ianuarie, a fost marcată printr-o serie de activități educative la nivelul județului nostru, sub sloganul „Fii bun de câte ori este posibil. Întotdeauna este posibil!” Campania R.E.S.P.E.C.T. are scopul de a preveni agresivitatea și violența în mediul școlar prin exersarea comportamentelor și atitudinilor civilizate, în mediul școlar și în afara acestuia, astfel încât copiii/elevii să manifeste responsabilitate, să fie capabili să-și gestioneze emoțiile, în deplină siguranță, printr-o atitudine tolerantă, preventivă, comunicând activ, asertiv și nonviolent. Componentele campaniei sunt: Responsabilitate. Educație. Siguranță. Prevenție. Emoție. Comunicare. Toleranță.

            Coordonat de doamna profesor Ilisei Vasilica, proiectul „Uniți împotriva violenței”  transmite un mesaj elocvent: Să fim buni, pentru o lume mai bună! Pe parcurusul celor 5 zile calendaristice s-au desfășurat 17 activități școlare și extrașcolare, ca secvențe de lecții sau activități de sine stătătoare și o activitate suport pentru părinți, în care au fost antrenați, pe bază de voluntariat, circa 240 de copii, preșcolari și elevi din ciclul primar și cel gimnazial, 16 părinți ai elevilor de clasa a VIII-a și 18 cadre didactice. Activitățile desfășurate s-au axat pe componentele campaniei județene, cu accent pe partea de prevenție, creșterea responsabilității, toleranță, eficientizarea comunicării, conștientizarea emoțiilor și adaptarea modului de exprimare a acestora, având o dimensiune teoretică (prezentări, analiza unor studii), dar mai ales una practică (ateliere de lucru, realizarea unor produse finite – afișe, pliante, prezentări etc.). Toți cei implicați au transmis un mesaj comun: deși în viața socială este foarte multă violență (fizică, verbală, psihologică,virtuală), prin educație (școlară, familială, socială) putem să achimbăm această dinamică: în virtutea drepturilor individuale, ne declarăm dezacordul față de proliferarea fenomenului de violență și ne angajăm în lupta comună de nepromovare și stopare a acestui fenomen global. „Inima prieteniei”, „Mânuțele noastre sunt împotriva violenței”, „Comunicare și comportament”, „Scara nonviolenței” , „Mesajul meu antiviolență”, „Fii inteligent, nu violent!”, „Violența face victime, bunătatea… prieteni”, „Violența și viața socială” sunt doar o parte din activitățile desfășurate la nivelul întregii școli. Comunicarea asetivă, toleranța, empatia, grija în alegerea prietenilor, manifestarea dezaprobării în cazul oricărei forme de agresiune, discuții prietenești și activități educative în comun sunt câteva din soluțiile identificate de participanți pentru a ne bucura unii de alții.

A consemnat, prof. Gheorghe Acatrinei

Teatru de păpuși

Joi, 19 ianuarie, școala noastră a primit vizita teatrului Puppet Suceava. Povestea pusă în scenă a fost ”Fetița cu chibriturile” de H. C. Andersen. Activitatea a fost interactivă, având în vedere că finalul poveștii a fost lăsat la îndemâna copiilor prezenți care au putut sugera un final fericit, diferit de cel inițial. Ne bucură faptul că mulți dintre cei prezenți au răspuns provocării și că au existat diplome și premii la școlile din Cornu Luncii, Sasca Mare și Păiseni.

Mulțumim, Teatru Puppet! Felicitări, copii!

Crăciunul la Păiseni

Elevii, profesorii și părinții de la Școala Primară ”Ioan Grosaru” Păiseni l-au întâmpinat pe Moș Crăciun cu poezii, colinde și momente hazlii. Bineînțeles că nu a lipsit jocul caprei, moment mult așteptat de cei mici și cei mari, deopotrivă. Atmosfera de sărbătoare a fost prilej de bucurie și recunoștință pentru ceea ce ne-a oferit anul 2022.

Sărbători magice!

Crăciunul la Sasca Mare

Vin sărbătorile, vin!

La Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare s-a creat atmosfera magică a Crăciunului, a iernii, a bucuriei împreună. Colindele ne-au reamintit însemnătatea sărbătorii ce se apropie, jocul caprei ne-a făcut să ne iubim și mai mult tradițiile și obiceiurile, iar târgul amenajat de elevii școlii ne-a îndemnat să apreciem la adevărata valoare produsul final al creativității și al capacității de a meșteri obiecte decorative unice

Sărbători fericite!!

Crăciunul la Cornu Luncii

Căminul cultural Cornu Luncii a fost gazda activității desfășurată de Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii pentru a marca sărbătoarea Nașterii Domnului și pentru a perpetua obiceiurile și tradițiile populare locale. Au evoluat preșcolarii, clasa pregătitoare, clasa a III-a, clasa a IV-a, clasa a V-a A, clasa a V-a B, clasele a VI-a, clasele a VII-a, clasa a VIII-a, la care s-a adăugat jocul caprelor și alte momente deosebite, speciale, de valoare. În cadrul evenimentului a fost amenajat și un târg de Crăciun, cu produse confecționate de elevii școlii. Atmosfera plăcută și încărcată de emoție ne-a apropiat de sărbătoarea mult așteptată și a presărat puțină magie și stare de bine peste localitatea noastră.

Sărbători în liniște!

Poftim la teatru!

Astăzi, 12 decembrie 2022, preșcolarii și școlarii mici de la Școala Gimnazială ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii au avut parte de bucurie și zâmbete urmărind povestea Mănușa, poveste din folclorul ukrainean.

Bucuria de pe chipul celor mici ne-a demonstrat încă o dată că lumea poveștilor este fermecată!

Bucuria de a simți românește

Astăzi, școala noastră a îmbrăcat haine de sărbătoare, veșminte ale devotamentului și dragostei pentru țară și popor.

”Bucuria de a simți românește” a reprezentat prima etapă a proiectului educativ ”Bucuria trăirii” și, totodată, o adevărată provocare de a etala respectul pentru România, pentru români, pentru istorie, înaintași și sacrificiul întregirii, acum, în prag de Zi Națională. Elevii mai mici au participat la concursul de recitare, iar cei mai mari au devenit creatori de versuri patriotice. Aprecierile muncii lor au fost însoțite de aplauzele colegilor, dar și de cele ale cadrelor didactice îndrumătoare.

Bucuria trăirii s-a simțit în întreaga școală și sperăm că se va simți și în întreaga comunitate. La mulți ani, România! La mulți ani, români!

Micii gospodari ai toamnei

În cadrul proiectului tematic „Toamna, anotimpul bogatiei”, doamna profesor în învățământul preșcolar Manuela Lăzăroi a desfășurat activități deosebite, instructiv-educative cu preșcolarii din grupa mijlocie „Fluturasii”, de la G.P.N. Cornu Luncii.

Proiectul tematic, desfășurat pe o perioada de cinci săptămâni, a cuprins activități diverse de îmbogățire de cunoștințe, formare și dezvoltare de priceperi și deprinderi. Astfel, cei mici au descoperit secretele toamnei, au cântat și dansat, au intrat în bucătăria toamnei și au pregătit o salată delicioooooosă.

Poftă bună!

Ziua Europeană a Sportului Școlar ”European School Sport Day” 2020

În data de 25.09.2020, școala noastră a participat în cadrul Proiectului European ”ZIUA EUROPEANA A SPORTULUI SCOLAR” cu activități sportive coordonate de d-na profesor Sveduneac Mirela.
La aceste activități au participat elevii școlii noastre și cadrele didactice, cu entuziasm și bucurie, serbând prin mișcare această sărbătoare.
EUROPEAN SCHOOL SPORT DAY – este un proiect european, în cadrul căruia au participat 20 de țări, proiect realizat cu sprijinul Comisiei Europene, prin programul Erasmus Plus. Acest proiect încurajează mișcarea, activitățile în aer liber, joaca, dorința de a fi mereu activi și sănătoși.

În laboratorul toamnei

Ce pot face elevii clasei a IV-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii într-o frumoasă zi de toamnă? Ei s-au hotărât să observe orizontul apropiat, să privească zarea și să simtă mirosul anotimpului ”ursuz”, fiind însoțiți și îndrumați pe parcursul acestei activități de  către doamna profesor Maria Verdeș.  În mijlocul naturii, acest adevărat ”laborator al toamnei”, elevii s-au putut bucura de culorile acestui anotimp ”artist”, putând observa urmările schimbărilor de temperatură sau a fenomenelor meteo specifice toamnei.

A fost un moment în care au putut șopti toamnei : ”Ce frumoasă ești!”

https://scoalaconstantinblanaru.ro/wp-content/uploads/2021/01/Maria-Verdes-activitate-octombrie-cornu-luncii-scoala_compressed.pdf

Școala altfel în satul meu

Anul acesta a fost inedit în multe privințe… Ca modelatori de suflete și minți, am dorit să luăm latura pozitivă a tuturor situațiilor noi cu care am fost nevoiți să ne confruntăm și să creăm o poveste frumoasă.

Doamna prof. Verdeș Maria a îndrumat elevii clasei a III-a în scrierea unei astfel de povești, o poveste în imagini despre ”școala altfel” în curtea casei, sub privirea blândă a părinților, printre mângâierile pline de tandrețe ale bunicilor, în compania plăcută a fraților mai mici sau mai mari…

Ziua I – Natura în sărbătoare

Ziua II – În lumea minunată a cărților

Ziua III – De vorbă cu bunicii

Ziua IV – Am grijă de sănătate!

Ziua V – O zi în gospodărie

Totul va fi bine!

Să mâncăm sănătos!

În săptămâna dedicată Școlii altfel, preșcolarii de la G.P.N. Sasca Mare, sub îndrumările transmise online de către doamna prof. Aioanei Cristina, au învățat ce înseamnă o alimentație sănătoasă, ce poate să conțină un meniu sănătos și cum pot ei pregăti o gustare de acest fel.

Poftă bună!

Mult e dulce și frumoasă…

Vineri, 21 februarie 2020, elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, sub îndrumarea doamnei profesor Verdeș Maria, au sărbătorit Ziua Internațională a limbii materne, creând versuri dedicate limbii române și patriei mame, România. Și-au arătat astfel prețuirea pentru ceea ce este  o dovadă a istoriei poporului român, a transformărilor la care a fost supus de-a lungul vremii, a valorilor acestuia.

Luceafăr strălucind pe cerul

Inimii mele,

Minune a vorbirii,

Bucurie a ascultării…

Aceasta e limba română!

Roi de emoții,

O mie de plăceri,

Monument al simțirii,

Al admirației și al stimei

Născându-mă le-am căpătat, căci…

Aceasta e limba română!

(Maria Verdeș)

Cinste lor!

Nu aruncați cu pietricele, faceți opere cu ele!

Sub acest imbold, elevii coordonați de doamna profesor Sveduneac Mirela au participat la una dintre activitățile proiectului educativ ”Privind spre viitor” derulat de instituția noastră în acest an școlar.
Elevii implicați au descoperit că duritatea pietrelor se poate transforma în moliciunea de mătase a artei, că elementele decorative definesc întregul, că toți suntem responsabili pentru relațiile sociale în care ne autoincludem.
Mulțumim pentru această lecție de viață!

Suntem pentru nonviolență!

Campania R.E.S.P.E.C.T. s-a derulat și în acest an în școala noastră. Cei mici și cei mari au demonstrat încă o dată că viața fără violență este mult mai frumoasă, că relațiile de prietenie adevărată se clădesc pe tărâmul pășniciei, că armonia și căldura sufletească sunt creatoarele stării de bine.

Preșcolarii, elevii claselor pregătitoare, I și a III-a au strigat alături de doamnele educatoare și învățătoare SUNTEM PENTRU NONVIOLENȚĂ!

Mica Unire pentru cei mici

La Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii, preșcolarii și elevii de ciclul primar au întins o horă mare pentru Mica Unire. Doamnele educatoare Zaharia Elena și Lăzăroi Elena Manuela, alături de doamnele învățătoare Agavriloai Ionela Georgeta, Grandl Marian, Rusu Paraschiva și Verdeș Maria au vorbit celor mici despre faptele mari ale celui care a fost Alexandru Ioan Cuza, simbol al idealului de pace, al dreptății și al puterii.

Iubitori de fapte bune și remarcabile, cei prezenți au marcat momentul printr-o amplă și diversă horă, cântând imnul Micii Uniri.

Magia sărbătorilor de iarnă

Perioada sărbătorilor de iarnă – Crăciun și Anul Nou – este o perioadă magică. Cei mai mici trăiesc în lumea minunată a spiridușilor și a lui Moș Crăciun, a bradului maiestuos împodobit și a renilor magici. Cei maturi se întorc, fie măcar și pentru o clipă, în copilărie, în casa părintească cea plină de tihnă, de miros de măr sau de dovleac copt, în perioada Postului Crăciunului sau de cetină și cozonac aromat în prag de sărbători.
Dar mirajul nu ar fi deplin fără glasurile cristaline ale colindătorilor, fără fiorul profund la gândul Nașterii Sfinte din ieslea Betleemului, fără lumina Stelei călăuzitoare a magilor și a vieții creștine a oricăruia dintre noi.
De aceeași magie am fost și noi cuprinși în acest sfârșit de an … Glasuri minunate de colindători, spiriduși harnici și urători talentați au umplut, treptat, sălile de clasă ale Școlii Gimnaziale ,,Constantin Blănaru” Cornu Luncii. Inocența vârstei, puritatea sufletească, mesajul sfânt al colindelor ne-a atras pe toți în jocul lor …
Mai întâi, cei mai mici elevi de gimnaziu, elevii claselor a V-a, au fost implicați în atelierul de confecționat felicitări și de colindat în limbile străine studiate, activitate organizată în cadrul catedrei de limbi moderne de d-na profesor de limba engleză, Acatrinei Irina. Apoi, emoțiile i-au cuprins pe elevii clasei a II-a, concurenți ai concursului ”Micul cititor”. Sub atenta îndrumare a doamnei învățătoare Grandl Mariana, ei s-au străduit să-și dovedească abilitățile de povestitori în fața unui juriu exigent (d-na învățătoare Grandl Mariana, d-ra profesoară Ujeniuc Loredana și d-na profesoară Acatrinei Irina), dar și a lui Moș Crăciun, pregătit cu daruri și premii surpriză. A fost încununarea muncii lor din ultimele 2 luni, timp în care micuții elevi s-au străduit să citească cât mai multe povești și să le povestească și celorlalți.
Rând pe rând, glasuri de colindători s-au auzit din toate ungherele școlii, în așteptarea Moșului cel bun și darnic. De la prichindeii de 3 anișori, până la cei mai mari, elevii clasei a VIII-a, toți s-au străduit să-și arate talentul, să-și exprime bucuria sosirii sărbătorilor de iarnă, să petreacă clipe minunate alături de colegi, profesori, părinți și prieteni.
Și Moșul i-a răsplătit pe măsură – daruri dulci din partea Primăriei Cornu Luncii. Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și tuturor celor care au contribuit la crearea și menținerea magiei SĂRBĂTORILOR DE IARNĂ!

Materiale textile

Elevii clasei a VII-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au încheiat unitatea de învățare ”Materiale textile” de la disciplina Educație tehnologică printr-un atelier de lucru în care și-au etalat cunoștințele, îndemânarea și priceperea sub îndrumarea doamnei profesor Munteanu Georgeta.

Felicitări!

Toamna ne inspiră …

Elevii clasei a III-a de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănaru” Cornu Luncii au fost inspirați de frumusețea și bogăția toamnei prin activitățile inițiate de doamna profesor Maria Verdeș, Astfel, s-au creat adevărate podoabe autumnale care și-au găsit locul în expozițiile clasei.

Toamnă ești frumoasă!

Celebrarea toamnei

Elevii claselor pregătitoare și a III-a de la Școala Gimnazială ”Ieremia Valahul” Sasca Mare, coordonați de domnul prof. Corneliu Busuioc, au celebrat frumusețea zilelor de toamnă prin joc și mișcare.

Ziua mondială a zâmbetului

De Ziua mondială a zâmbetului, elevii clasei I de la Școala Gimnazială ”Constantin Blănariu” Cornu Luncii vă transmit cele mai calde zâmbete!

Zâmbiți, vă rog!

Pe plaiuri nemțene

Elevii claselor a II-a, a III-a și a IV-a, însoțiți de doamnele profesor în învățământul primar Verdeș Maria, Oanea Paraschiva și Rusu Paraschiva, au călătorit în data de 15 iunie 2019 Pe plaiuri nemțene, bucurându-se în prima zi a vacanței de vară de frumusețile zonei și de experiențe inedite.

Vacanță plăcută tuturor!

Casa visurilor

Elevii claselor a V-a A si a V-a B,sub îndrumarea doamnei profesor  de limba franceză, Ciobîcă Alina, au realizat „Casa visurilor”. Sună interesant pentru vârsta lor, nu? Au răspuns cu mult drag acestei provocări și poate peste câțiva ani chiar le vom vedea în realitate, nu doar sub formă de machete.

Vă dorim să vi se îndeplinească visele!

Spune NU drogurilor!

Elevii claselor a V-a A și a V-a B de la Școala Gimnazială Cornu Luncii,  sub îndrumarea doamnei profesor Vasilica Ilisei, au învățat să aleagă mereu un stil de viață sănătos.

Cinste lor!

Mereu pentru educație

Cadrele didactice și elevii Școlii Primare Păiseni mulțumesc din suflet familiei Vasile și Ramona Pincu pentru generozitatea de care au dat dovadă. Au donat un televizor Samsung și o multifuncțională HP care facilitează demersul didactic, atât din perspectiva profesorilor, cât și din cea a educabililor.
Apreciem gestul și ne bucurăm că un fost elev al școlii noastre se gândește cu atâta drag la copiii din satul său natal!

Suflet lângă suflet

În data de 5 februarie 2019, un grup de elevi ai clasei a VII-a B de la Școala Gimnazială Cornu Luncii, însoțiți de doamna diriginte Georgeta Munteanu, au donat produse alimentare persoanelor în vârstă de la azilul de bătrâni de pe lângă Mănăstirea Sfântul Gheorghe din Fălticeni.

Cinste lor!

Săptămâna non-violenței în școli

În săptămâna 28 ianuarie-1 februarie 2019, la Școala Gimnazială Cornu Luncii s-au derulat activități de promovare a ideii de colaborare și consolidare a ordinii sociale care au vizat formarea la elevi a unui comportament bazat pe non-violență și toleranță.

Clasa a II-a, prof. Maria Verdeș

Târgul de produse tradiționale

În cadrul Școlii Altfel, doamna profesor de tehnologie, Georgeta Munteanu, a propus desfășurarea unui târg de produse tradiționale pregătite de elevii ciclului gimnazial de la Școala Cornu Luncii.

Sărbătorim Crăciunul

În cadrul Școlii Altfel, doamna profesor de tehnologie, Georgeta Munteanu, a propus derularea proiectului educativ Sărbătorim Crăciunul, în cadrul căruia s-au realizat ornamente pentru împodobirea bradului tradițional, precum și felicitări dedicate sărbătorii.

Școala Altfel 2018-2019

În perioada 17-21 decembrie 2018, la Școala Gimnazială Cornu Luncii s-a derulat Școala Altfel. La nivelul învățământului primar, activitățile propuse în cadrul proiectului educațional Iarna ca o poveste, au urmat tiparul specific și au vizat dezvoltarea socio-emoțională a participanților prin valorizarea resurselor personale de care aceștia dispun.

Ziua I

Ziua 2

Ziua 3

Ziua 4

Ziua 5

18 decembrie 2018

În an centenar, elevii claselor V-VIII de la Școala Gimnazială Sasca Mare, împreună cu profesorii diriginți, au vizitat Muzeul Bucovinei  și Cetatea de scaun Suceava pentru a cunoaște trecutul neamului din care fac parte.

Mediul construit

În cadrul Comisiei metodice Științe și tehnologii, doamna profesor Munteanu Georgeta a propus și condus o activitate de consolidare pentru unitatea de învățare Mediul construit (Educație tehnologică). Cunoștințele au fost verificate prin realizarea pe grupe a unei machete.

Micii pietoni

Cei mai mici dintre cei mici, preșcolarii grupei Piticilor de la G.P.N. Cornu Luncii, au devenit pietoni cu ”diplomă”, sub îndrumarea doamnei educatoare Loredana Agapie. Au fost învățate culorile semaforului, regulile minime de traversare, astfel încât fiecare ”pitic” poate spune cu mândrie că este pregătit să treacă strada singur.

Cinste lor!

16 Octombrie – Ziua Internațională a alimentației sănătoase

Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii au înțeles că alimentația sănătoasă, echilibrată le favorizează o bună și frumoasă dezvoltare. Doamna prof. Maria Verdeș a marcat această zi printr-o activitate informativă pe această tema, încheiată printr-o expoziție a Piramidelor alimentației sănătoase.

Alimentație sănătoasă, creștere frumoasă!

15 Octombrie – Ziua Internațională a mersului pe jos

Doamna prof. Maria Verdeș a propus elevilor de clasa a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii să marcheze această zi tocmai prin mersul pe jos. Elevii au admirat natura, s-au bucurat de frumusețea unei zile însorite de toamnă și au discutat despre strânsa legătură dintre sănătate și mișcare.

Mersul pe jos este foarte sănătos!

15 Octombrie – Ziua Internațională a femeii din mediul rural

Elevii clasei a II-a de la Școala Gimnazială Cornu Luncii, coordonați de doamna prof. Maria Verdeș, au adus zâmbetul pe fața mămicilor, bunicilor, mătușilor și a nașelor (femei din mediul rural) scriindu-le și înmânându-le o felicitare.

Un gest mic, emoții mari!

Let’s Do It, Suceava 2018

Campania de curățenie ,,Let’s Do It, Suceava” organizată de Asociația BIOSILVA în parteneriat cu Asociația AREAS și susținută de Kaufland România, AMBRO Suceava, Mobilier Meșteșugit și Primăria Comunei Cornu Luncii a continuat și anul acesta prin organizarea și desfășurarea activităților specifice de ecologizare a spațiilor verzi din comuna noastră.

Mulțumim tuturor pentru implicare și colaborare: elevi, părinți, profesori, reprezentanți ai Primăriei Cornu Luncii!

Excursie: Popas transilvănean

Dacă pentru mulți dintre elevii noștri sosirea vacanței de vară a fost așteptată cu nerăbdare, pentru 27 dintre ei (8 elevi de la Școala Cornu Luncii și 19 de la Școala Sasca Mare) ziua de 3 iulie a fost așteptată cu emoții: prima zi a excursiei programată pe traseul Brașov – Bușteni. Sub mângâierea soarelui generos și a aerului de munte, în cele trei zile de excursie elevii s-au bucurat de frumusețile orașului Brașov, ale Parcului Național Bucegi – cu misterioasele stânci Sfinx și Babele, ale Peșterei Ialomiței, au cunoscut istoria Cetății Râșnovului și a Castelului Bran, au întâlnit animale preistorice, dinozauri. Coordonatorii excursiei derulate în perioada 3-5 iulie au fost profesorii Acatrinei Gheorghe, Acatrinei Irina Roxana, Oanea Paraschiva și Aioanei Cristina. Deplasarea elevilor a fost sprijinită de Școala Gimnazială Cornu Luncii (prin asigurarea celor 2 microbuze școlare), iar cazarea și masa au fost la Pensiunea Liziera din Bușteni.

A fost o experiență de neuitat de care ne vom aduce cu toți aminte!

A venit vacanța mare!

Sâmbătă, 23 iunie, elevi de la Școlile Gimnaziale Cornu Luncii și Sasca Mare s-au urcat în autocarul vacanței mari și au plecat în prima excursie a verii.

Traseul stabilit de doamna învățătoare Ionela Georgeta Agavriloai și domnul prof. în înv. primar Alin Mihai Agavriloai a încântat micii excursioniști și le-a deschis pofta de a descoperi județul pas cu pas.

Vacanță frumoasă!

Festivalul ”Zilele Sportului Școlar” – Putna

În ziua de 4 iunie 2018, la Putna, s-a desfășurat Festivalul ”Zilele Sportului Școlar”. Echipele pregătite de domnul prof. Mihai Coca au obținut Locul III ( clasele I-IV), respectiv Locul II (clasele V-VIII).

Mulțumim pentru sprijinul acordat iubitorilor de sport Alin Crețu, Gabriel Busuioc, Andrei Varvaroi, Florin Zimbru și Gabriel Cora.

Felicitari!

 

Prietenii pompierilor

În data de 19 mai a avut loc faza județeană a concursului Prietenii pompierilor. Echipajul de băieți de la Școala Gimnazială cornu Luncii a obținut Locul 3.

Felicitări, băieți!

Parteneriat rugby

În urma parteneriatului dintre Școala Gimnazială Cornu Luncii și CSS Gura Humorului, 7 elevi din școala noastră evoluează la grupa under 15, secția de rugby. Sub coordonarea d-lui profesor Coca Mihai, ei au obținut locul 3 în Divizia Națională de rugby. Aceștia sunt Moroșanu Marian, Ursulescu Sebastian, Solomon Alexandru, Boca George, Lozniceru Rareș, Păvăloaia Alexandru, Cora Robert, iar la under 14 – Balan David și Plăcintă Gabriel.

Felicitări, băieți!

Școala Altfel 2017-2018

În perioada 23-27 aprilie 2018, la Școala Gimnazială Cornu Luncii s-a derulat Școala Altfel. La nivelul învățământului primar, activitățile propuse în cadrul proiectului educațional … pentru o lume mai bună!, au urmat tiparul specific și au vizat dezvoltarea socio-emoțională a participanților prin valorizarea resurselor personale de care aceștia dispun.

Ziua I

Ziua 2

Ziua 3

Ziua 4

Ziua 5

A fost o săptămână reușită!

Desenele copiilor confirmă …

Happy Mother`s Day!

8 Martie, zi importantă în viața fiecărui copil! Acum o sărbătorește pe cea care i-a dat viață, ființa care i-a zâmbit pentru prima dată astfel încât toată existența să îi fie un perpetuum răsărit …

Doamna profesor Irina Roxana Acatrinei a dorit ca elevii de clasa I să rostească și să transmită mămicilor emoțiile, gândurile și urările lor în limba engleză. Așadar, …

La mulți ani, mămicilor!

Hristos se naște, slăviți-L!

Elevii școlii așteaptă cu nerăbdare vacanța de iarnă și sărbătorile aducătoare de colinde și stare de bine. Cu mic cu mare s-au pregătit de sărbătoarea nașterii Domnului și au colindat cum numai ei știu mai frumos pe toate cadrele didactice și reprezentanți ai autorităților locale.

Crăciun cu bine și frumos!

Proiectul Național Shoe Box la Cornu Luncii

În preajma sărbătorilor  reușim să fim mai buni, mai darnici, mai umani. La Cornu Luncii, acest lucru a devenit o tradiție, ținând cont că de patru ani oferim fericirea într-o cutie de pantofi.

Sărbători în armonie!

Let’s Do It, Suceava 2017

Campania de curățenie ,,Let’s Do It, Suceava” organizată de Asociația BIOSILVA în parteneriat cu Asociația AREAS și susținută de Kaufland România, AMBRO Suceava, Mobilier Meșteșugit și Primăria Comunei Cornu Luncii a derulat activități specifice de ecologizare a spațiilor verzi din comuna noastră.

Mulțumim tuturor pentru implicare și colaborare: elevi, părinți, profesori, reprezentanți ai Primăriei Cornu Luncii!

Ziua limbilor europene

Pe 26 septembrie 2018, doamna profesor de limba franceză Alina Ciobîcă a îndrumat elevii școlii în activități care au avut ca scop conștientizarea diversității lingvistice a popoarelor europene, importanța studierii limbilor străine, demonstrarea abilităților lingvistice deprinse în orele dedicate studiului limbilor străine.

Unitate în diversitate!